HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Oostelijke Mediterrane Alliantie met Griekenland en Israël in oprichting om Turkije te weerstaan

Amerikaanse politieke en militaire leiders overwegen om Turkije uit de NAVO te stoten – Mogelijk gaan op termijn ook enkele Arabische landen zich bij de nieuwe alliantie aansluiten

 
Een Amerikaans vliegdekschip nadert een Griekse haven. (Afbeelding: Getty Images (2)).

De Verenigde Staten steunen de in oprichting zijnde Oostelijke Mediterrane Alliantie tussen Griekenland, Cyprus en Israël, die vooral bedoeld is om de imperialistische Ottomaanse aspiraties van de Turkse moslimdictator Recep Tayyip Erdogan te weerstaan, zeker nu de Turken geavanceerde Russische afweerraketten hebben aangeschaft en een deel van de olie- en gasvoorraden rond Cyprus claimen. Nu de verhoudingen binnen de NAVO steeds meer op scherp zijn komen te staan lijkt deze Mediterrane alliantie de komende jaren snel een grote rol in het Midden Oosten te gaan spelen.

 

Turken alleen nog op papier lid, VS wil mogelijk van ze af

In de hoogste Amerikaanse politieke en militaire kringen wordt steeds serieuzer overwogen om Turkije uit de NAVO te stoten. Het land is sowieso al jaren feitelijk alleen nog maar op papier lid van het Westerse bondgenootschap. De Turkse despoot Erdogan stelt zich geregeld eerder als vijand dan als vriend op en zoekt voortdurend conflicten op met mede NAVO lid Griekenland en met VS-bondgenoot Israël. Door een almaar anti-democratischer koers te gaan varen en tegelijkertijd toenadering te zoeken tot Rusland, Iran en China, verwijdert Turkije zich ook van Europa.

Generaal Joseph Dunford, voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, verklaarde onlangs dat Amerika van plan is om meer gebruik te maken van de havens en militaire bases in Griekenland. Vermoedelijk is dit de reden geweest waarom de VS enkele jaren geleden ten koste van alles wilde voorkomen dat de Grieken uit de EU zouden worden gezet, met het risico dat het land zich daarna ook van de NAVO zou afkeren.

Strijd om olie en gas Middellandse Zee

Vanwege de toenemende agressie van Turkije zoeken Cyprus en Griekenland al enige jaren toenadering tot Israël, dat als enige macht in de regio in staat is om Turkije militair te weerstaan. Daar krijgen deze landen nu openlijk de steun voor van de VS, dat vorig jaar voor het eerst een permanente militaire basis in Israël opende. Griekenland en Israël tekenden al in 2015 een gezamenlijke defensie overeenkomst.

Eén van de belangrijkste redenen voor de in de maak zijnde Oostelijke Mediterrane Alliantie is de aanwezigheid van grote olie- en gasvoorraden in dat deel van de Middellandse Zee. Turkije heeft reeds met vertoon van militaire macht enkele boorschepen bij Cyprus geblokkeerd, omdat Ankara de wateren rondom het nog altijd door de Turken bezette noordelijke deel van Cyprus claimt.

De Turken verzetten zich dan ook fel tegen de geplande EastMed pijplijn, die gas vanuit het Israëlische deel via Cyprus naar Griekenland en de EU moet gaan brengen, buiten Turkije om.  Ankara wil nu juist zelf een belangrijke ‘energy hub’ voor Europa worden. (1)

Aansluiting Arabische landen?

Andere landen hebben eveneens interesse in het nieuwe bondgenootschap. Zo heeft Albanië de Amerikanen aangeboden een militaire basis op zijn grondgebied te bouwen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat enkele Arabische landen, waaronder Egypte en Saudi Arabië, de banden met Israël willen normaliseren, en zich op termijn mogelijk ook willen aansluiten bij de Mediterrane Alliantie.

Nu vooral de Westelijke EU-lidstaten van de NAVO zich steeds vaker openlijk afkeren van de Amerikaanse regering Trump, lijkt de traditionele alliantie zijn beste tijd te hebben gehad. Het bestaansrecht van de NAVO was overigens al behoorlijk ondermijnd door de illegale bombardementen op onder meer Libië en Syrië, gekoppeld aan de militaire steun aan radicale islamistische terreurgroepen, met grote verwoestingen en honderdduizenden slachtoffers als gevolg.

 

Xander

(1) The Strategic Culture Foundation via Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

 

Indien u wilt reageren op het forum.

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt dan verwijderd.
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwarte letters op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning, antisemitisme of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal, persoonlijke aanvallen of uitschelden kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.Het beheer kan er ook voor kiezen uw posting aan te passen. 
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de URL van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten. Indien u zich daar niet aan houdt bent u niet meer welkom op de XN forums.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.Indien u zich daar niet aan houdt bent u niet meer welkom op de XN forums.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands.
 11. U houdt één vaste nickname aan. Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Inhoudelijke geloofsdiscussies op het Geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.
 16. Wees bedachtzaam en let op uw woordkeuze en formulering in uw postings, wat u op het internet plaatst blijft daar staan. Post niet onder uw eigen naam maar gebruik een nicknaam.

Allen: Er is hier een geblockte poster bekend onder de naam Elia , die onder uw naam wil  posten.

Plaats een email onder uw naam in het reactievenster, zodat uw naam niet oneigenlijk gebruikt wordt. Deze spammer kan wel uw naam gebruiken maar heeft geen weet van uw email. Het emailadres dat u gebruikt is niet zichtbaar op het forum. Postings zonder een email worden niet gepubliceerd.  Mvg. Mod. 

Geloofsdiscussies naar Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum   Ik Geloof..(Geloofsforum 31) verder te praten.

Reacties

Rene van Zalk op 09-09-2018 18:52

Erdogan is idd een fascitisch leider waar wij zo snel mogelijk vanaf moeten. Er valt geen goed garen mee te spinnen. Een groot deel van de Turken hebben op Erdogan gestemd, en zijn dus fascisten.

Johan op 09-09-2018 22:10

Pas op Rene (18.52); je doet geen 'politiek correcte' uitspraken. (:-)  Nederland heeft weer een ambassadeur met de Turken uitgewisseld.  Onze regering ( met daarin de CU ) is doof, blind, dom en uitermate gevaarlijk bezig.  Schouten heb ik wel respect voor, maar die domme Arie Slob spekt de staatsomroep weer met 40 miljoen. Kunnen we nog meer nonsens aanhoren.

ottoman op 09-09-2018 22:48

die alliantie is nooit bestand om de grote wateroppervlak en langs de turks/ cipriotishe kusten te bewaken laatstaan beschermen.

zon pijplijn kan nooit standhouden, dat is veelste zwak tegen t veel grotere turkije, de marine en de luchtmacht van turkije is groter dan al die landen samen en belangrijkste ze zijn heel goed gedisciplineerd en getraind zeker de comando eenheden.

buiten dit al gaat als eerst de turkse kustwacht en gendarmerie ermee bemoeien die kunnen dit al aan zonder dat t leger erbij hoefd te komen, in oorlogs tijd vallen deze 2 ook onder de marine.

los van alles is het turkse landmacht onderdeel zelfs een van de grote 5 op aarde dit onderdeel is ong netzo groot als de landmacht van rusland.

ook is er n alliantie van turkstalige landen ( turan ) op komst een eventueel leger eenheid van hen samen kan wel is de grootste en meest diverse landmacht op aarde zijn.

AEO op 09-09-2018 23:05

Turkije hoort niet thuis in de N.A.T.O. en ook niet in de EU, punt!

momo op 09-09-2018 23:42

Saaie nato :)

jan1 op 09-09-2018 23:48

Verheugend dat de VS afstand neemt van het agressieve, non-democratische expansieve Turkije dat ook uit is op het Koerdische gebied in Syrie en de Koerden in eigen land de mond snoert. Hoe zou de Navo Turkije kunnen helpen verdedigen als Turkije zelf zo expansief is. Van de europese Navoleden hoor je niets, de slappelingen maar de VS durft deze kwestie ten minste aan de kaak te stellen. Er is veel te zeggen over Trump, maar als bovenstaande ontwikkeling doorgezet wordt, krijgt hij van mij een grote pluim. Het zwakke Griekenland en Cyprus moeten verdedigd worden en daar moet Erdogan met z'n grijpgrage klauwen vanaf blijven. En ik hoop dat de Mediterrane Alliantie ook de Koerden in  Syrie gaat beschermen want zij hebben op land immers de Islamitische Staat verslagen en als de Turkse Koerden zich willen aansluiten, hebben ze mijn zegen. O ja, Rusland is ook geen knip voor de neus waard dat ze Turkije geavanceerde aanvalsraketten leveren. Wat een wereld.

Petra op 10-09-2018 00:07

Ottoman je zit weer flink aan de snuiverij of niet dan

Robie op 10-09-2018 08:35

@jan1 op 09-09-2018 23:48

Je denkt zeker dat die Russen gek zijn ?

Die krijgen een export model die minder kan dan wat ze zelf hebben,voor hun zelf zal het geen bedreiging zijn want die weten alles erover.

Als ze moeten kiezen tussen Israël of Turkije,dan is de keuze snel gemaakt voor ze.

Met die grote aantallen Russen die in Israël wonen en de goede verhoudingen tussen die 2 zit dat wel goed,waarom denk je dat Netanyahu zo vaak in Moskou zit..... Zijn dikke maatjes met Poetin.

Zodra ze de Turken los weken van de NAVO moeten ze wel luisteren naar Moskou anders zetten ze hun de mes op de keel.

Rusland wilde altijd al Constantinopel weer terug hebben in het christelijke Europa.

willy op 10-09-2018 12:00

Turkije is inderdaad een gevaar voor de regio, maar is ook een Navolid dus zo simpel zijn de zaken niet! De VS is al een tijdje boos op Turkije en terecht! Maar wat Syrie betreft lijken ze meer op één lijn te staan! Beide zowel VS als Turkije willen niet dat Assad te rebellen aanvalt en dit om humanitaire redenen dat weer een massa migratie op gang zet! Maar Turkije blijft ook een gevaar voor Israel en Erdogan de grote dictator heeft Israel al meermaals bedreigt , afwachten dus !! Shhalom

Josef op 10-09-2018 13:32

@ottoman op 09-09-2018 22:48

ottoman, ga naar turkye en blijf daar want turkye heeft jou veel meer te bieden dan welk land ook.

Dat blijkt uit jouw commentaren, maar jij blijft liever parasiteren in het door jou zielige en verfoeide westen want turkye is jouw land, dus vertrek zo spoedig mogelijk.

Tom Hendrix op 10-09-2018 16:18

@ Willy: 12.00. uur. Als Erdogan meent Israël te kunnen aanvallen, komt hij zwaar "op de koffie". 

willy op 10-09-2018 17:50

@ Tom Hendrix  : Erdogan is een ware dictator en die doen steeds aan grootspraak , maar men mag Turkije niet onderschatten! Shalom

AEO op 10-09-2018 21:16

Erdohitler droomt van een nieuw Ottomaans rijk. Hij zou veel kunnen bereiken, maar door zijn haat tegen Israël is zijn verstand verduisterd. Dit heeft tot gevolg, dat hij de verkeerde keuzes zal gaan maken, hetgeen tot zijn ondergang zal gaan leiden, samen met de andere vijanden van Israël. Het is heel simpel, er is maar één God, en dat is niet allah, maar de God die Israël heeft verkozen tot Zijn uitverkoren Volk. Wie dit niet gelooft zou ik willen zeggen: just wait and behold!

ottoman op 15-09-2018 00:37

kwestie turkse volkeren zal altijd lastig zijn, nu weer met t verhaal van sommige dat ze niet navo thuis zijn.

feit is ze zijn het wel en de op 1na grootste, de navo is op alle punten sterk behalve op landmacht onderdeel zijn de turken nodig, er is hier geen alternatief mee, zelfs polen ken dat gat niet dichten.

strategish gezien is turkije als n groot vliegdekschip dat centraal licht en nodig is voor de overmacht op t oosten.

de westerse landen krabbelen al terug, want ze weten het ken niet zonder hen.

Ray op 15-09-2018 23:59

Het leger van Turkije en meer is als zijn top specialisten kwijt van zowel leger en educatieve mogelijkheden naar de coupe en Erdoğan zijn eigen domme methodes, zonder dat is een leger waardeloos en leeft het enkel nog op de laatste stuiptrekkingen van elke dictator een grote bek en een narcistische beeldvorming kort om de VS is de machtigste kwa marine geavanceerde technologie legers evenals Israël en indien nodig Griekenland.

Kort om Turkije is niks met Erdoğan tis een lachertje voor de westerse top, en heel vlot kort gemaakt is het niet op sancties dan wel militair onderdrukt.

Wacht maar op de verdeel tafel in Syrië als de Koerden royava krijgen en die volgepomp word met geavanceerd militair apparatuur uit de VS, ik voorspel een 2e staat als Israël alleen met Koerden naast Turkije en in Syrië en waar de Russen zich bemoeien 

En nee ik ben niet koerdisch.. 

ottoman op 16-09-2018 23:01

Ray

de turken zijn er niet bang voor, als ze denken dat t leger niets is en zo de aanval beginnen vrees ik t ergste voor ze.

dus we wachten geduldig af voorlopig zien we niks

Jan1 op 17-09-2018 00:19

Erdogan muilkorft de media, ontslaat onafhankelijke rechters en zet ze vast, doet hetzelfde met politiemensen en militairen, die niet in zijn straatje passen, bombardeert Koerden in eigen land, bezet een klein deel van Syrie, manipuleerde de verkiezingen, bedreigt Griekenland, smokkelde olie van Islamitische Staat. Vergroot de staatsschuld enorm, woont in een fabelachtig groot en kapitaal paleis, probeert een nieuw Ottomaans rijk te creeren. Valt er over deze man nog iets goeds te zeggen. Veel Turken hebben wel door dat het een misleider is die zijn volk naar het verderf leidt, maar in Nederland zijn Turken die dat helaas nog niet door hebben, de goede niet te na gesproken. Als Griekenland, de Koerden in Syrie of welk land dan ook wordt aangevallen, moet Erdogan c.q. Turkije worden tegengehouden, navolidstaat of niet. Turken in Nederland, wees wijs, kies een betere leider en niet zo'n domme, bekrompen machtswellusteling.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl