Headlines


Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Zo zal Italië de hele EU in zijn val meeslepen

‘Brussel begrijpt nog steeds niets van werking financiële markten’ – Gezamenlijke staatsschulden eurozone zullen hele Unie fataal worden

 
Afbeelding: Getty Images (2).

We besteden er opnieuw aandacht aan, omdat wij vinden dat de Italiaanse politieke (en financieel-economische) crisis zwaar onderbelicht wordt in de media. Wij kunnen alleen maar bedenken dat dit komt omdat deze crisis de hele eurozone en Europese Unie in zijn val kan meeslepen, ook al hoeft dat niet meteen volgende week te gebeuren. Analist Daniel Lacalle heeft een wat andere kijk op het ontstaan van de crisis; volgens hem komt het niet zozeer door de euro, maar door het al decennia gevolgde verkwistende beleid van de Italiaanse politiek. Lacalle: ‘De populistische coalitie heeft een ‘economisch’ programma gepresenteerd dat een bedreiging voor de EU vormt. Vergeleken daarbij was Griekenland een fluitje van een cent.’

 

‘Niet euro, maar Italië zelf schuldig’

De enorme problemen van Italië zijn geheel de schuld van de Italianen zelf, stelt Lacalle. Het land heeft sinds het einde van WO-2 een ontelbaar aantal regeringen gehad, die echter allemaal gemeen hadden dat ze inefficiënte, logge staatsbedrijven met miljarden overeind hielden, ten koste van kleinere en nieuwe bedrijven, en daarmee ten koste van de concurrentiekracht en economische groei. Dit zorgde ervoor dat goed lopende bedrijven hun activiteiten deels of geheel naar het buitenland verplaatsten.

De Italiaanse banken werden gestimuleerd om enorme risico’s te nemen met leningen aan diep in de schulden gestoken (staats)bedrijven. Hierdoor hebben de Italiaanse banken nu met afstand de meeste slechte leningen op de balansen staan, en zijn daardoor feitelijk failliet.

Tel daarbij op de enorme bureaucratie en hoge belastingen (om nog maar niet te spreken van de traditionele corruptie), wat een rem is op de groei van bedrijven die wel concurrerend kunnen zijn en verder kunnen groeien. Gooi in deze mix de hoge eisen van de vakbonden, en je krijgt een giftige cocktail van een land dat stelselmatig veel teveel uitgeeft maar weigert te hervormen, en daarom gedoemd is op zeker moment totaal in te storten.

‘Populisten leven in sprookjesland’

De M5S-Lega coalitie stelt nu dat de euro de schuld is van alle problemen van Italië. Volgens Lacalle had het land ook zonder de euro in exact dezelfde precaire situatie beland, alleen dan had de regering steeds de Italiaanse munt kunnen afwaarderen. Dat had de economie echter niet veel concurrerender gemaakt, maar de bevolking wel steeds armer.

De coalitie eist nu van Europa een schuldenkwijtschelding van maar liefst € 250 miljard. ‘Ze leven in sprookjesland’, is de conclusie van de Italiaanse financieel analist Gianluca Codagnone. In tegenstelling tot wat de Italianen denken, hebben de opeenvolgende regeringen in Rome nog geen cent bezuinigd. Het enige wat er is gebeurd is dat het begrotingsoverschot onder druk van Brussel (‘Duitsland’) is teruggeschroefd.

Lacalle: ‘Maar deze niet bestaande bezuinigingen hebben tot waanzin geleid. De populistische partijen gedragen zich als kinderen die worden gewaarschuwd als ze zich slecht gedragen, en zich vervolgens blijven misdragen omdat ze denken dat ze de volgende keer meer snoepjes krijgen.’

‘Italexit veroorzaakt vernietiging van de EU’

Volgens Lacalle is het een misvatting dat uittreding uit de eurozone de pensioenen, salarissen en gezondheidszorg zal redden. ‘In de geschiedenis is er geen enkel aanwijsbaar geval van een (staats)bankroet waarbij er niet enorm werd bezuinigd, geen enkel aanwijsbaar geval waarbij er door middel van devaluatie niet enorm werd gesneden in de welvaartsstaat. Iedereen die denkt dat een exit een goed idee is, zou eens naar de geschiedenis moeten kijken.’

Een Italexit zal ook nog eens een domino effect veroorzaken, want ‘andere verkwistende staten zullen hetzelfde doen, waardoor de Europese Unie tijdens de volgende schuldencrisis zal worden vernietigd.’

De komende 6 tot 8 jaar moeten de grootste Italiaanse bedrijven een duizelingwekkende € 715 miljard aan leningen en schulden zien te (her)financieren. Een feitelijk (staats)bankroet zal de instorting van de sociale zekerheid, pensioenen, ambtenarensalarissen en spaargelden veroorzaken. Het omvallen van de banken zal de Italiaanse gezinnen en het bedrijfsleven vervolgens beroven van alle vormen van krediet, met enorme aantal faillissementen als gevolg.

Het behoeft geen uitleg dat hierdoor een ware volksopstand, mogelijk zelfs een revolutie of burgeroorlog, zal uitbreken.

Gezamenlijke staatsschulden = recept voor megacrisis

De crisis in Italië wordt echter ook niet opgelost door wat Brussel wil, namelijk alle staatsschulden van de eurozone op één hoop gooien door het uitgeven van gezamenlijke staatsobligaties.

De eurocraten begrijpen nog steeds niet dat een ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel, en eurobonds (of een vorm daarvan, nu wordt gesproken van ‘European Safe Bonds’) de Italiaanse (en Spaanse, et cetera) staatspapieren daarom niet sterker maken, maar de Duitse en Nederlandse juist zwakker.

 ‘Europa begrijpt amper iets van risico, financiële markten, en de realiteit’

‘Dit toont aan hoe weinig Europa begrijpt van risico, de (financiële) markten, en de realiteit,’ waarschuwt Lacalle.

Hoe dat komt? Omdat in Brussel een clubje ongekozen bureaucraten zit met puur theoretische ‘kennis’ en een extreemlinkse ideologie. Zij geloven nog steeds in de communistische misvatting dat een overheid echt alles kan regelen en controleren, van vraag en aanbod tot en met de waarde van de munt, de schulden en de staatspapieren.

Door gezamenlijke banken- en staatsschulden zal de crisis zich juist als een olievlek over heel de eurozone verspreiden, en zal Italië iedereen in zijn val meesleuren. Van een ‘Griekenland’ achtige redding, die maar ternauwernood het instorten van de eurozone voorkwam, kan namelijk geen enkele sprake zijn. De Italiaanse economie en schuldenlast zijn namelijk zo’n 10 x groter en hoger dan de Griekse.

Deze enorme Brusselse blinde vlek voor de realiteit en daarmee ook voor het welzijn en de toekomst van alle Europeanen, zal ons werelddeel opnieuw in een dramatische crisis storten, met een beetje pech zelfs een crisis die erger zal zijn dan WO-2, waar we mogelijk nooit meer bovenop komen.

Snel ingrijpen geboden

We besluiten opnieuw met de (valse?) hoop dat er in Europese regeringssteden nog ergens verstandige mensen rondlopen, met genoeg invloed om ervoor te zorgen deze fatale, letterlijke gedoemde Unie zo snel mogelijk een halt toe wordt geroepen, niet door er uit te treden (dat alleen in het uiterste en meest extreme geval, maar dan is het waarschijnlijk voor iedereen al te laat), maar deze weer terug te vormen tot het ooit succesvolle vrijwillige economisch samenwerkingsverband, de E.E.G.., en door de inmiddels al ver gevorderde plannen en stappen voor een Superstaat definitief door de papiervernietiger te halen.

 

Xander

(1) Dlacalle via Zero Hedge
(2) Afbeelding: Getty Images (vrij voor redactioneel, niet commercieel gebruik)

Zie ook o.a.:

30-05: ‘Afgewezen minister Financiën wil Italië inderdaad uit euro gevangenis breken’
28-05: ‘Italiaanse president blokkeert anti-EU regering, pleegt de facto staatsgreep namens Brussel’

 

Indien u wilt reageren op het forum.

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt dan verwijderd.
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwarte letters op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning, antisemitisme of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal, persoonlijke aanvallen of uitschelden kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.Het beheer kan er ook voor kiezen uw posting aan te passen. 
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de URL van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten. Indien u zich daar niet aan houdt bent u niet meer welkom op de XN forums.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.Indien u zich daar niet aan houdt bent u niet meer welkom op de XN forums.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands.
 11. U houdt één vaste nickname aan. Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Indien het topic niet over een bijbels thema gaat dan alle geloofsdiscussies op het Geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.
 16. Wees bedachtzaam en let op uw woordkeuze en formulering in uw postings, wat u op het internet plaatst blijft daar staan. Post niet onder uw eigen naam maar gebruik een nicknaam.

Allen: Er is hier een geblockte poster bekend onder de naam Elia , die onder uw naam wil  posten.

Plaats een email onder uw naam in het reactievenster, zodat uw naam niet oneigenlijk gebruikt wordt. Deze spammer kan wel uw naam gebruiken maar heeft geen weet van uw email. Het emailadres dat u gebruikt is niet zichtbaar op het forum. Postings zonder een email worden niet gepubliceerd.  Mvg. Mod.

Geloofsdiscussies naar Geloofsforum. Nodig uw gesprekspartner uit om op het Geloofsforum   Ik Geloof..(Geloofsforum 31) verder te praten.

Reacties

ohje op 31-05-2018 15:12

Hmm moet effe nadenken,normaal denkende in de elite,sorry alleen psychoten.

Dannte op 31-05-2018 15:24

Tja. Lekker allerlei landen met allerlei leefwijzen bij elkaar drukken in een geforceerde unie als ratten op een scheepwrak. Maar gelukkig Draghi lost het wel op. Lekker onbeperkt bijdrukken van euro's. Dus die stelt straks niets meer voor. Goed voor de export maar slecht voor je spaarrekening. Als je die nog hebt tenminste. Gelukkig voor ons is er nog miljarden aan geld voor opvang van criminelen vanuit de hele wereld en hoeven we totaal niet te bezuinigen op welzijn en welvaart van de Nederlander. Dus laten we blij zijn met Brussel. Gelukkig belonen die zichzelf al rijkelijk voor hun geweldige inspanningen

Gerard op 31-05-2018 15:33

"... opnieuw met de (valse?) hoop dat ..." Nuchter blijven, niet in sprookjes geloven die - hoe begrijpelijk ook - voortkomen uit de 'wens is de vader van de gedachte' en gewoon de twee haakjes en het vraagteken weghalen. Dat heet: "werkelijkheidszin". In de valse hoop dat ik ongelijk heb: groetjes van mij.

mijn mening op 31-05-2018 15:51

interessant artikel vandaag in deze krant 'Dan Italië. Dat staat negende, nog voor reuzen als Rusland en Indonesië. Met ongeveer 1600 miljard euro is het nationaal inkomen ongeveer tien keer dat van Griekenland. Fiat, Eni, Armani... Grote bedrijven in overvloed. Alleen aan Nederland exporteert Italië, de derde economie van de eurozone, al voor meer dan 10 miljard.

Niet zo gek dus, dat alle alarmbellen afgaan nu het Zuid-Europese land een nogal hobbelig pad bewandelt. Ongeveer alle angsten die acht en zes en drie jaar geleden voor Griekenland golden,  gelden nu voor Italië - maar dan in veelvoud. 

In kale euro's gemeten is de Italiaanse overheidsschuld  bijvoorbeeld zeven keer zo hoog als de Griekse. Denk je eens in, dat Italië in de toekomst ook een steunpakket nodig heeft dat zeven keer zo groot is als dat van de Grieken. Die kregen bij elkaar opgeteld meer dan 300 miljard euro van lidstaten, uit noodfondsen en van het IMF. Vooraleer dat geregeld was, scheerde Europa enkele keren akelig dicht langs de afgrond. ' https://www.ad.nl/economie/waarom-italie-voor-de-euro-nog-veel-gevaarlijker-is-dan-griekenland~a0b6e50a/

ieznogoedh op 31-05-2018 16:03

Gelukkig voor ons is er nog miljarden aan geld voor opvang van criminelen vanuit de hele wereld en hoeven we totaal niet te bezuinigen op welzijn en welvaart van de Nederlander. 

Ha, u vergeet dat die lui vanuit de hele wereld hier gekomen zijn mom heeeeel hard te werken en een bestaan op te bouwen en daarmee de bevolking van hun uitnodigende staten economisch zwaar zullen steunen.

In Duitsland is nu al 1 van 4 immigranten aan het werk. Echt waar! Nog even en het percentage werklozen is onder immigranten een stuk lager dan onder de autochtone bevolking.

Nou ja, dat alles volgens de Europese elite natuurlijk. De simpele Jan met de Pet begrijpt zonder studie ook wel dat het omgekeerde het geval is.

Cale op 31-05-2018 16:29

Brussel beschouw ik als de Hitler bende gedurende de laatste dagen in hun Berlijnse bunker. Sommigen pleegden zelfmoord, sommigen gaven zich uiteindelijk over, sommigen probeerden te ontsnappen.. Hoe het af zou lopen was hen allen duidelijk maar toch bleven ze doorgaan tot het door henzelf veroorzaakte, bittere eind..

Dago op 31-05-2018 16:39

De enige oplossing is helaas Eurobonds uitgeven en een transfer unie zoals de VS. Geld of beter gezegd valuta zijn altijd zo ontworpen dat ze mensen verarmen. Kijk maar eens op youtube naar Mike Maloney: geld versus valuta. Het beste advies: koop zilver en goud dat heeft zijn eogen intrinsieke waarde los van valuta. 

Tom Hendrix op 31-05-2018 17:04

We gaan geheid de "bietenbrug ", op. Dankzij de communistische eussr. Ze hadden nooit, maar dan ook nooit, aan de EU en zeker Niet de Euro mogen beginnen. Het Verdrag van Maastricht, draait uit op een geweldige catastrofe, en de meest kwetsbaren in onze samenleving- in Nederland- maar ook in de rest van de eu landen, zullen tot de bedelstaf geraken. Dat is mijn eenvoudige mening slechts hoor.

Eelke Piers op 31-05-2018 17:13

Ik ben zeker geen financieel deskundige. Maar zeker is dat de Euro eens zal klappen en hoe langer het duurt des te duurder wordt het voor ons.

Als ik zie hoeveel staatsschuld de zuidelijke landen hebben dan kunnen we die nu al nooit betalen.

Daarbij komt dan nog de schulden van de zuidelijke landen door het Target2 systeem. Ook deze kunnen nooit meer betaald worden.

Beide, de staatschulden en de Target2 schulden, lopen steeds verder en sneller op. Ook die van Frankrijk. Beter is het dus om nu de koude douche te krijgen van over een paar jaar want dan wordt het nog veel erger.

@mijn mening op 31-05-2018 15:51

Nederland importeerde voor 10 miljard en exporteerde vorig jaar voor 18 miljard naar Italië. Door het Target2 systeem is de Nederland dus 8 miljard kwijt. Hierover mag niet gesproken worden

Eelke Piers op 31-05-2018 17:33

Voor de mensen die niet weten hoe het Target2 systeem werkt.

Stel een rijke Griek koopt een luxe jacht van 1 miljoen op een werf in Nederland. Als er geleverd kan worden gaat de Griek naar zijn Bank en geeft opdracht om 1 miljoen over te maken op de rekening van de scheepsbouwer. De Bank van de Griek maakt 1 miljoen over naar de Centrale bank van Griekenland. Deze Griekse CB stuurt een mailtje naar de Centrale Bank van Nederland om 1 miljoen over te maken op rekening van de Scheepsbouwer. De NCB schrijft een bedrag van 1 miljoen bij op de rekening van de scheepsbouwer en het schip wordt geleverd. De Griek heeft betaald en de Scheepsbouwer heeft zijn geld ontvangen.

De clou van het hele verhaal zit in het mailtje van de Griekse Centrale bank naar de Nederlandse Centrale Bank. Er gaat geen cent van Griekenland naar Nederland. Levert een Grieks bedrijf bv voor 1 miljoen aan druiven aan een Nederlands bedrijf dan geldt het zelfde verhaal maar dan wordt van  beide 1 miljoen tegen elkaar weggestreept. Probleem is als een land minder exporteerd dan importeerd want dan ontstaat er een schuld.

Italië exporteerd voor 10 miljard naar Nederland maar importeerd voor 18 miljard uit Nederland. Italië heeft zo een schuld erbij van 8 miljard euro

En dat jaar na jaar na jaar.......enz

Tom Hendrix op 31-05-2018 18:05

@Eelke Piers: 17.33. uur. Precies wat U zegt. 

jottum op 31-05-2018 20:24

Buiten de omvang en samenstelling van de italiaanse schuld staan indicatoren en verdienmodellen voor eu en muntunie er 'aanzienlijk dramatischer' voor dan tijdens de banken- en griekse crisis met zaken als brexit, handelsoorlogen, energie-afhankelijkheid en staat van klimaat- en milieu.

 

MP op 31-05-2018 21:26

Een ding wordt over het hoofd gezien. Namelijk de invloed van de maffia in Italie. Eigenlijk in heel Europa. Maargoed vooral in Italie. Om het nog ingewikkelder te maken. Plus de vele duizenden immigranten die het land leegzuigen. Italie is een waar schrikbeeld geworden. Zn mooi land wat zo in de vernieling wordt gestort. Onbegrijpelijk dat zoiets kan gebeuren. 

Ahava op 01-06-2018 08:06

Eint (@Eelke) der tijden.

Wim op 01-06-2018 10:32

Geef interessante website van verschillende economische overzichten en gebeurtenissen en verklatrimngen, die beter licht geeft, op bepaalde politieke toestanden of gebeutenissen. Dit is Nederlandse website en zelf gratis kunt inschrijven, via e-mail simpel en eenvoudig, via e-mail. Vermeld de website en er zijn ook interessante video verklaringen, die ook interessant inzicht geven in breeder beeld.(https://marketupdate.nl/)  

rexm op 01-06-2018 17:18
Laat de EU maar uitelkaar vallen, zijn we daar alvast van af.
Schulden, dat zoekt de diegene maar uit die ze gemaakt heeft, de EU natuurlijk, of wat er nog van overblijft.
Rom op 01-06-2018 18:20

Aan alles komt een eind.

peter op 02-06-2018 10:02

Interessant onderwerp xander! Dezelfde dag dat jij met dit onderwerp kwam, stond er in het financieel dagblag een artikel over italie. Conclusie van dat verhaal. Op het moment dat Mario Draghi de woorden uitsprak: Whatever it takes! (in 2012) begonnen de rentes op staatsobligaties voor italie op dusdanig hoge niveaus te komen dat de rente op de staatschuld van italie eigenlijks onbetaalbaar begon te worden.

De nieuwe regering die italie nu gaat krijgen, is geenszins van plan om aan hervormingen te doen. Dus dat gaat nog vuurwerk worden op de financiele markten. Zoals Willem Middelkoop in een van zijn laatste uitzendingen sprak op toen nog rtl 7 in februari 2009. Het is nu nog een bankencrisis die overgaat in een landencrisis.

Wat mij opvalt, is dat zowel voor italie in 2012 als in het najaar van 2008 beleggers (de markt) geen staatsobligaties meer wilden kopen van resp. italie en de vs. En dat dit door de centrale bank overgenomen moest worden. Ofwel. Zowel italie als VS zijn technisch failliet. Dus het kan niet missen of we gaan naar een recessie toe die zwaarder gaat worden dan de recessie van de jaren 80. Tenzij die vervanging van aardgas en aardolie, ofwel nieuwe groene economische toepassingen, voor nieuwe ecnomische groei gaan zorgen. 

stevan op 03-06-2018 22:26

wie geen zilver goud en dat soort metalen kan kopen doe dat dan zoals ik zelf leer maar iets van niets maken maak niets uit wat  want dat zal je redding zijn en als je kijkt naar mensen in grote steden die kunnen bijna niets 

wij gaan sws verkeerd kant op enige redding is EEG maar ja wie ben ik om dat te zeggen he  dat is al in 2008 gezegd beter EEG dan EU

Oma op 07-06-2018 12:48

Niet vergeten dat begrotingen vette leugens zijn, natte-vingerwerk en dienen enkel om, zoals in dit geval ook weer eens, de schuld van het wanbeleid van regeringen te kunnen leggen bij de bevolking én vooral om met vals cijfergegoochel iedereen om de tuin te leiden om het uiteindelijke doel van dat financieel gesjoemel door eu te verbergen. Zo kan de eu dictatuur haar gang gaan met de duivelse plannetjes zonder dat iemand er erg in heeft. De weerstand tegen het geldverspillende, onverkozen en dus illegale wangedrocht eu groeit met de dag...iedereen wéét dat het niks goeds brengt en gebracht heeft voor het gewone volk,enkel verarming met nog eens een islamitische vijand die ons komt koloniseren.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl