HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Facebook begonnen met blokkeren kritische berichten over islam

‘Als u wilt weten wie u overheerst, hoeft u er enkel achter te komen op wie u geen kritiek mag leveren’ (Voltaire) – Ook sites zoals ‘Ex moslims van Noord Amerika’ getroffen

 
Onder oprichter en CEO Mark Zuckerberg begint Facebook stapsgewijs een machtig propaganda orgaan van en voor de islam te worden.

Zoals aangekondigd is Facebook daadwerkelijk begonnen met het onderdrukken en blokkeren van berichten en reacties waarin kritiek wordt geleverd op de islam. Vooral in Duitsland worden opvallend veel pagina’s getroffen, onder andere van bekende islamcritici zoals Jürgen Fritz, Joachim Steinhöfel en Markus Hibbeler, maar ook van Amerikaanse en andere buitenlandse sites. Duitsland staat kort voor parlementaire verkiezingen, en de regering Merkel accepteert daarom geen enkele tegenspraak tegen de massa immigratie van miljoenen moslims.

 

Facebook onderdrukt onder andere ‘tijdelijk’ de sites van ‘Ex Moslims van Noord Amerika’ (24.000 likes) en de ‘Atheïstische Republiek’(meer dan 1,6 miljoen likes). Er kunnen weliswaar nog berichten worden geplaatst, maar daar worden niet langer notificaties van verspreid naar abonnees. Omdat deze berichten niet in de tijdlijn worden opgenomen, krijgen ze veel minder reikwijdte, omdat bijna alle Facebook gebruikers enkel afgaan op notificaties. Het algoritme van Facebook wordt dus misbruikt om kritiek op islam tegen te gaan.

‘Absurde logica’

De bekende advocaat en media expert Joachim Steinhöfel wilde via de rechter het profiel van Imad Karim laten herstellen. Steinhöfel verzamelt al enige tijd een zogenaamde ‘wand van schande’ blokkades en gewiste berichten door de Facebook centrale. Ondertussen is hij zelf ook slachtoffer van de censuur geworden: ‘Hier zit een absurde ‘logica’ achter: Facebook wist een aanwijzing naar wat volgens de Facebook standaard gewist zou moeten worden. Anders gezegd: Facebook wist op deze site een aanwijzing naar wat Facebook niet wist, omdat het niet tegen de ‘gemeenschappelijke standaard’ ingaat.’

Jürgen Fritz werd op 11 mei 24 uur lang geblokkeerd omdat hij in een commentaar uitlegde waarom er volgens de Duitse grondwet dwingend een uitoefeningsverbod op de islam zou moeten worden opgelegd, omdat het islamitische wereldbeeld en de islamitische leer fundamenteel in strijd zijn met de vrije democratische basisorde.

Fritz hoopt dat zoveel mogelijk gebruikers in opstand komen tegen deze schandalige censuur. ‘Ik acht solidariteit als iemand monddood moet worden gemaakt, enorm belangrijk, zodat degenen die anderen willen onderdrukken niet zullen slagen. En de geblokkeerden doet het goed als ze merken dat ze niet gelijk worden vergeten.’

Ook de grote onafhankelijke Duitse nieuwssite Epoch Times is het doelwit van Facebook geworden. Volgens statistieken is het aantal reageerders op de site via Facebook na 14 april met 58% gedaald, en dat terwijl de activiteit van Epoch Times juist met 126% is gestegen.

‘Degene op wie u geen kritiek mag leveren is degene die u overheerst’

De wereldberoemde Franse filosoof en vrijdenker Voltaire schreef het al: ‘Als u wilt weten wie u overheerst, hoeft u er enkel achter te komen op wie u geen kritiek mag leveren’. In zijn eigen tijd (de 18e eeuw) was dat voornamelijk kritiek op kerk, de elite en de staat, in onze tijd is dat onder andere kritiek op islam en het daaraan verbonden massa immigratie en islamisering beleid, en feitelijk dus opnieuw kritiek op de elite en de staat. Dat ook ‘onze’ elite en staat zich daarmee zelf wederom als de vijand van het gewone volk opstelt, behoeft geen uitleg meer.

 

Xander

Zie ook o.a.:

22-04: Media als propaganda vermenigvuldigers: Drie door CIA aangestuurde persbureaus bepalen het nieuws (/ Vrije nieuwsgaring en onafhankelijke verslaggeving in het Westen vrijwel geheel verdwenen)
06-04: Censuur een feit: Tot € 50 miljoen boete voor verspreiden niet politiek-correct nieuws (EU-, immigratie- en islamkritische, en pro-Russische websites dreigen te verdwijnen)
22-02: (Migrantenprofessor:... Europa heeft objectiviteit en vrijheid van meningsuiting vervangen door politiek correcte, anti-Westerse en anti-democratische linksgroene ideologie)

2016:
28-12: Na de VS richt ook de EU een ‘ministerie van Waarheid’ op (/ Vrijheid van meningsuiting wordt gecriminaliseerd: Duitsland gaat half miljoen euro boete geven aan verspreiders van niet-politiek correct ‘nepnieuws’)

15-12: Facebook schakelt extreemlinkse organisatie in tegen ‘nepnieuws’
05-12: Volkspedagogen: Zo voeden de reguliere nepnieuws media u politiek-correct op
03-12: Globalisten in VS en EU openen frontale aanval op vrijheid van meningsuiting
02-12: Nieuwe EU-richtlijn bestempelt iedere burger tot potentiële terrorist – net als in Turkije
24-11: Einde persvrijheid: Europees Parlement stemt in met censuur niet-politiek-correct nieuws
20-11: Dit zijn de echte valse nieuwssites van Nederland (Vrijheid om andere mening dan politiek-correcte elite te hebben wordt steeds minder getolereerd)
18-11: Google, Facebook en WhatsApp besluiten niet-politiek-correct nieuws te gaan censureren
06-10: ‘Europese commissie eist dat pers terroristen niet langer moslims noemt’ (/ Persvrijheid in Europa door Brussel sterk aan banden gelegd)
28-07: Angela Merkel laat deze ex-Stasi spion het vrije internet terroriseren
11-07: Miljardenclaim tegen Facebook vanwege hulp aan islamitische terreurgroepen (/ Facebook verheerlijkt zwart geweld tegen blanken – Steeds meer conservatieve, anti-immigratie en anti-islam pagina’s door Facebook verwijderd)
11-06: Oorlog tegen vrijheid meningsuiting: Bekende ‘rechtse’ internetmedia en personen monddood gemaakt
10-06: (/ Westerse elite maakt komende jaren einde aan vrijheid van meningsuiting op het internet – Eerste internetter in Duitsland 6 maanden gevangenis in omdat hij negatief over migranten schreef)
22-05: VN, Microsoft en Facebook willen conservatieve sites van internet weren
11-05: Facebook censureert conservatieve, maar promoot linkse en pro-islam berichten
27-02: Schandalige media demonisering: Pegida valselijk gelinkt aan hakenkruis (/ Onafhankelijk proefschrift: PVV demoniseert nauwelijks, terwijl PvdA daar kampioen in is)

2013:
19-02: Duitse journalist van het jaar bekritiseert manipulatie burgers door EU 
 

Indien u wilt reageren op het forum.

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt verwijderd.
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwart op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal of bij persoonlijke aanvallen kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.  Niet op reageren.
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de URL van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands
 11. U houdt één vaste nickname aan. Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Indien het topic niet over een bijbels thema gaat dan alle geloofsdiscussies op het geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.

Allen: Er is hier een geblockte poster bekend onder de naam Elia , die onder uw naam wil  posten.

Plaats een email onder uw naam in het reactievenster, zodat uw naam niet oneigenlijk gebruikt wordt. Deze spammer kan wel uw naam gebruiken maar heeft geen weet van uw email. Het emailadres dat u gebruikt is niet zichtbaar op het forum. Postings zonder een email worden niet gepubliceerd.  Mvg. Mod.

Geloofsdiscussies naar het Geloofsforum.
Reacties

Marjolein op 15-05-2017 14:55

Zelf weiger ik een account te hebben op Facebook, maar kan iemand met een account eens uitproberen wat er gebeurt met islam kritieken? Daar ben ik toch wel nieuwsgierig naar.

Een ander geluid op 15-05-2017 15:00

Gewoon allemaal Facebook account opzeggen ! Het verdienmodel van Facebook zijn de advertenties. Hoe meer gebruikers, des te meer (advertentie)-inkomsten. Significant minder gebruikers = jawel, minder inkomsten. 

Gewoon even de zoekmachine op voor een alternatief voor Facebook. Nu alléén je contacten nog........... :-)

http://fbhacken.nl/facebook-alternatief/

Rebellio op 15-05-2017 15:02

Enkele jaren geleden reageerde ik nog op facebookbericht wat betreft dominees die anti israel en pro palestina zijn enzo. Maar m'n vrouw en ik merkten dat we er gewoon problemen mee kregen. Mensen willen geen alternatieve feiten lezen of horen. Men verwijt gelovigen wel het een en ander maar als het er op neer komt zijn het vaak de seculiere die vastzitten in hun vooroordelen. Nu heb ik twee accounds, een om in te loggen bij diverse sites e.d. en te reageren en één onder m'n eigen naam die ik eigenlijk nergens voor gebruik... 

Henk op 15-05-2017 16:10

Jongeren maken tegenwoordig al lang geen gebruik meer van Facebook. Ze zitten nu op Instagram. Facebook is een uitstervend ras aan het worden...

Yerik op 15-05-2017 16:48

@ Hemelburger op 15-05-2017 09:32. Eindelijk in jou eens iemand die de grote, bijna onschatbare waarde van de Bedelingeleer kent. Ook ik heb bijzonder veel helderheid ontvangen over de verschillende tijdvakken, maar met name ook over het Joodse volk en geheel Israël. Onmisbare kennis !!!  Daarnaast ben ik me gaan verdiepen in de 'verdwenen tien stammen'. Wat is het toch bijzonder jammer dat de kerken en de meeste (C)christenen op dit gebied nog als met dikke pek dichtgeplakt zijn met allerlei stellinkjes (bijv. dopen), regeltjes (bijv. sex) en veholen wetjes (bijv. Uitverkiezingsleer, Erfzonde). En het meest erge: je kunt het ze niet laten doordringen. Let ook maar op de beweringen alhier. Neen Hemelburger, ik weet het niet beter, maar ik laat Gods Woord voor wat het is: Gods Woord en laat me voorlichten door hen die niets aan dit Woord toevoegen of er van af doen. Groet van Yerik.

 

Gelieve geloofsdiscussies naar het geloofsforum. Mod.

cefas op 15-05-2017 17:15

DDR-censuur komt er aan. Niet alleen in Europa maar ook in de rest van deze verrotte wereld. Dit is nou de links-fascistische tolerantie met een schijn van democratie, maar het is in wezen je reinste dictatuur. De geschiedenis heeft bewezen dat, wanneer de mensheid een socialistische hemel op aarde wil realiseren, dit telkens weer is uitgelopen op een hel. (Stalin, Hitler, Mao, Pol Pot en vele anderen) en het begin altijd met censuur en inperking van vrije meningsuiting. Weer wordt bewezen dat de geschiedenis leert dat de mens niets, maar dan ook helemaal niets, leert van de geschiedenis. Met de Islam gaat het nou precies dezelfde kant op met ruggesteun van links-correct en consorte. Dat bewijst dat beiden uit dezelfde koker komen en uit dezelfde duistere bron tappen.

Jose op 15-05-2017 17:29

En dat wordt maar herhaald! sensuur ,en wij maar denken dat de chinesen daar erg zijn met de vrijheid van meningsuiting  nou geloof me ,niks is minder waar !

Wij gaan eraan !

Ruud. op 15-05-2017 17:37

Hoi Marjolein,

Ik wil wel eens proberen hoor,maar wat ik erger vind is,dat je zogenaamde medestanders zich tegen je keren,zo iets van,dat mag je niet zeggen en dat kan je niet doen.

Nu weet ik wel,het ergste soort van de islamisatie,zijn de huidige overheden,dat zijn een stel criminelen,dat hou je niet voor mogelijk.

Maar wat denk jij dan te downloaden als vervangende FB,zeg maar???

Karel de Kromme op 15-05-2017 17:37

Onlangs was ik in duitsland en probeerde daar een van mijn favoriete sites te openen waar Brother Nathanael zijn commentaar geeft op wereldse ontwikkelingen. Maar tot mijn verbijstering is deze site daar ook onbereikbaar. Gelukkig kunnen we in Nederland nog wel kijken:

https://m.youtube.com/watch?v=vPXb7xbWnqE

Tom Hendrix op 15-05-2017 18:55

@Marjolein: 14.55. uur. Gelijk heeft U.

PJ op 15-05-2017 19:18
Waarom laat u dan Facebook Social Plugins toe op uw website? Dat is een tracker die Facebook toelaat ook het surfgedrag van mensen zonder Facebookaccount te volgen. Dat ik uw site bezocht werd dus opgeslagen op de server van Facebook, hoewel ik daar géén account heb. En wat heeft dat script van jquery.com hier te zoeken?
positivo op 15-05-2017 19:52

Stop gewoon met facebook, of zijn jullie  er aan verslaafd?

Spyfromthesky op 15-05-2017 19:55

Wel of topic, maar een beetje goed nieuws is er wel. De kabinetsformatie is niet gelukt met GroenISLAstMaarLinks.

Spyfromthesky

Benny op 15-05-2017 21:16

maar ik heb veel mooie en lieve FB vriend[in]nen Ik peins er niet over om mijn account op te doeken Never!!!!ja er zal altijd wel eens iets mis zijn Maar waar dan eigenlijk niet.

Marjolein op 15-05-2017 21:28

Ruud 17:37 -ik zou het niet weten want ik ben niet met FB bekend. Wel hoor ik van mensen dat op FB de grootste ruzies uitbreken tussen familieleden en vrienden, er wordt ge -"unfriend" bij het leven, men maakt elkaar voor alles en nog wat uit dus wat is er nu precies zo goed aan FB? Als ik vrienden of familie iets mee wil delen stuur ik ze een email, een textje of ik bel ze even.  Ik realiseer me dat de meeste mensen er anders over denken dan ik. 

Lodewijk op 15-05-2017 22:28

Ik betwijfel sterk dat de meeste mensen in Israël hier vanaf weten:

"Israel Directly Helping Muslims And Africans Invade Europe" https://www.youtube.com/watch?v=HLbPSQx-I-I

Die Gids voor Immigranten die getoond wordt in de video en waarvan ze niet weten wie het heeft laten drukken, dat heeft een NGO van Soros gedaan.

Lodewijk op 15-05-2017 22:47

Email, Telefoon, Skype. Meer heb je niet nodig om in contact te zijn met je familie, vrienden en bekenden. En daarnaast kan je elkaar ook gewoon in den lijve ontmoeten als de ander niet te ver weg woond.

Als je dat niet genoeg vindt zou je daar eens naar moeten kijken. 

dimitrie op 15-05-2017 22:57

maar youtube doet dat ook.als je wat over die mo of over die allah wat schrijft en het is niet naar hun zin,dan weigeren ze dat.terwijl je zoveel isis propaganda filmpjes op you tube hebt!!

Wardje op 15-05-2017 23:05

"Al hebben Libanezen doorgaans (vanuit het verleden ) helemaal geen sympathie vooe Syrië, de overtuiging van deze leider van de christelijke milities was heel duidelijk: Als ze al Assad ten val kunnen brengen, zal er vlug daarna geen enkele christen meer zijn in het heole Midden Oosten!"   Daniël Maes .  Verderop in dezelfde brief een ongelooflijke opsomming van al Erdogan's misdaden in Syrië . http://vcd-vl.be/source_brieven/2015_06_19_Daniel.pdf

Lee op 16-05-2017 06:29

In een ver verleden heb ik wel een facebook account gehad maar gelukkig al jaren niet meer. Voelde als een bevrijding, dat zegt genoeg.

Mij zien ze er nooit weer.

AEO op 16-05-2017 09:37

@Lodewijk,

Ik heb even dat filmpje bekeken. Verbijsterend dat er zelfs in Israël mensen zijn, die dit doen, terwijl ze toch weten dat het om een moslim invasie gaat! Toch kan dit nooit het officiële standpunt van de regering daar zijn. Elk volk heeft nuttige idioten, Israël dus ook. Juist op youtube kom je de meest bizarre dingen tegen. Intussen is hier de kabinetsformatie gestrand vanwege de migratie, en het valt mij op dat men het migratie noemt, terwijl men het nog niet zo lang geleden asielzoekers of vluchtelingen noemde.

Ik kan me nog goed herinneren hoe nog niet zo lang geleden nuttige idioten in Amsterdam Centraal aktief zochten naar "vluchtelingen", als er een ICE uit Duitsland binnen kwam. Ze hadden oranje shirts aan met in het Engels en het Arabisch de tekst vluchtelingen welkom. Maar hoe nu verder? Een formatie gaat een ellenlang verhaal worden, omdat men de PVV koste wat het kost buiten de deur wil houden. Het landsbelang telt bij deze heren helemaal niet, men wil zijn eigen politieke stokpaardjes blijven berijden en op het comfortabele pluche in Den Haag zitten, gecombineerd met een vorstelijk salaris. U en ik moeten het gelag betalen.

De luchtfietserij van Groen Links is te idioot voor woorden. CO² is bij deze partij een heilig huisje wat koste wat het kost op een hoog voetstuk moet blijven staan, ook al klopt dat verhaal helemaal niet. We zullen moeten vergroenen, daar ben ik het wel mee eens, maar niet zoals Groen Links het wil. Want als er vele miljarden subsidies worden gegeven voor de vergroening vanwege de CO², dan is dat een enorme verspilling. Nederland produceert ¹/₂% van alle CO² in de wereld. Stel dat het beleid van Groen Links zou werken, dan gaat de temperatuur zó weinig omlaag dat het niet eens te meten is! Wist je, dat van alle CO² in de wereld, ons Nederlandse aandeel 1:499.800 is?

En inmiddels komen er vandaag weer enige honderden migranten Europa binnen, en vaak vraagt men in meerdere landen een verblijfsvergunning aan. En haalt men overal uitkeringen op. Een paar weken geleden werd een migrant bij een controle in een bus in Zuid Duitsland betrapt op het bezit van € 20.000,-! Hij bleek in meerdere landen een uitkering te ontvangen.

Zelf zit ik niet op Facebook, want als je daar kritiek op de islam geeft loop je het gevaar dat je op een dag op straat aangevallen wordt door aanhangers van de "godsdienst van de vrede".

Hier bij Xandernieuws kan je tenminste nog vrij je mening verkondigen, hetgeen ik zeer waardeer. Er zijn ook websites waar je iets kan schrijven, maar zodra het niet overeenkomt met de daar gangbare mening, dan wordt je commentaar gewoon verwijderd.

johan op 16-05-2017 10:02

Facebook gewoon niet meer gebruiken. Is er geen alternatief?

Rom op 16-05-2017 10:04

Ach jo,In wezen is Mark Zuckerman een groot kind!

Infidel4U op 16-05-2017 11:50

Facebook wordt gerund door een regressief linkse opportunistische CEO. Dat hij binnen dictaturen als China afspraken met de overheid moet maken om überhaupt online te mogen zijn is nog tot daar aan toe. Het feit dat er hier in 'het vrije Europa' ook afspraken met regeringen worden gemaakt, laat de EU dan ook door de mand vallen als dictatuur. Iedere beperking van het recht op vrije meningsuiting is trouwens een teken van onmacht en groeiende paniek bij de gevestigde 'politieke elite'. Dus hoe meer restricties, des te beter het  gaat met het gezond verstand. Een ontwikkeling die als 'hoopvol' omschreven zou kunnen worden.

Jerommeke op 16-05-2017 13:14

Ter aanvulling @ Lodewijk 22:47. En voor diegene die een leesbare handschrift op school hebben geleerd, is er nog altijd een brief over de post mogelijk.

En voor onze jeugd,  leer alvast een boodschap versturen via rooksignalen - het zal je geen windeieren leggen.

Timetraveler op 16-05-2017 13:22

De baas van Facebook heeft zich aangesloten bij de elites en zich laten omkopen door arabisch geld. En zo wordt de Islam -de antichrist aan het macht gebracht. Brexit en Trump waren tegenslagen voor de elites , maar ze zijn hard bezig met leugens en nep nieuws dit optelossen. Zo willen ze Trump voor gek laten verklaren zodat hij uit zijn amt gezet kan worden. Ook worden wereldwijd de alternatieve nieuwssites (die niet onder controle staan van de elite) financieel aangevallen. Dit doen ze bv., Door( betaalde ) mensen adverteerders met nep aangiftes te laten emailen. Deze nep aangiftes kunnen gaan over vb racisme of dat een site vrouw onvriendelijk is enzovoorts. Hun doel is om de adverteerders niet meer op die sites te laten adverteren. Zie vb laatst nog met de sites geenstijl en infowars . Zodra de grote sites uit het lucht zijn ,zullen ook de kleine sites aangevallen worden door hacks of IP adres blokkering.

Maar iedereen die voor een vrije internet en echte nieuws is, kan dat voorkomen door : adverteerders te emailen met het bericht dat ze Hun producten niet meer zullen kopen , zolang Facebook onterecht anti Islam berichten verwijderd.

Rom op 16-05-2017 15:50

Jerommeke.Windeieren?Tenzij ze bedorven zijn!

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl