HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Bouwrevolutie: 3D printer maakt in 1 dag compleet huis voor € 9500,-

Banken zullen zich vermoedelijk fel verzetten in verband met verliezen zeer winstgevende hypotheken

 

Een nieuwe 3D printer heeft in Rusland in minder dan 24 uur tijd een compleet huis gemaakt. Totale kosten: slechts € 9540,-. De technologie zou wel eens voor een revolutie in de bouwwereld kunnen zorgen: weg met de peperdure, honderdduizenden euro’s kostende woningen, en de daaraan verbonden levenslange hypotheeklasten in het Westen. In de arme Derde Wereldlanden zouden miljoenen mensen voor naar verhouding zeer lage bedragen eindelijk fatsoenlijke huisvesting kunnen krijgen.

 

Het bedrijf Apis Cor, dat gevestigd is in Rusland en San Francisco, slaagde er als eerste in om met een mobiele printer een betonnen huis(je) van 37 m2 te maken, en dat in minder dan 24 uur. In die tijd werden ook nog de muren geverfd.


In 2015 werd in China ’s werelds eerste appartementencomplex met een 3D printer gemaakt, maar dat gebeurde met vooraf geprinte delen die nog naar de bouwplaats moesten worden vervoerd, en daar in elkaar werden gezet. Het apparaat van Apis Cor is uniek, omdat het volledige huis ter plekke werd geprint, inclusief dragende- en afschermende muren.

Nadat de printer klaar was werd deze met een kraan uit het huis getild, waarna het dak werd bevestigd en zowel het interieur als exterieur werd geverfd en de meubels erin werden gezet. De woning heeft een hal, badkamer, woonkamer en keuken, en kan volgens het bedrijf wel 175 jaar meegaan.


‘Hard werk aan slimme machines overgeven’

De oprichter van Apis Cor en uitvinder van de  machine, Nikita Chen-yun-tai, zegt dat het zijn grote droom is om ‘alles te automatiseren’. Hij denkt dat bestaande 3D printers geen toekomst hebben, omdat die veel te log zijn. Daarom ontwierp hij zijn printer als een bouwkraan.

‘Wij willen over de hele wereld mensen helpen hun levensomstandigheden te verbeteren. Daarom moet het bouwproces snel, efficiënt en ook van hoge kwaliteit worden. Om dat te laten gebeuren moeten we al het harde werk aan slimme machines overgeven.’

Einde aan multi-biljoenen hypothekenmarkt?

De technologie is weliswaar nog nieuw, maar zou al over enkele jaren een enorme deflatoire golf in de bouwwereld kunnen veroorzaken, omdat huizen die nu nog honderdduizenden euro’s kosten, voor een fractie van dat bedrag zullen kunnen worden gebouwd. Dat zal het einde betekenen van de extreem winstgevende multi-biljoenen hypothekenmarkt, die het fundament vormt voor zowel de Amerikaanse als Europese – en vooral de Nederlandse- bankenindustrie.

We verwachten dan ook dat de banken er alles aan zullen doen om te voorkomen dat de technologie ten bate van miljoenen mensen –in zowel rijke als arme landen- kan worden ingezet. Ook bouwvakkers zullen waarschijnlijk niet staan te juichen bij het vooruitzicht dat veel van hun huidige werk in de nabije toekomst veel goedkoper, sneller en beter door 3D printers kan worden gedaan.


Xander

(1) Zero Hedge / YouTube

 

Indien u wilt reageren op het forum.

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt verwijderd.
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwart op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal of bij persoonlijke aanvallen kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.  Niet op reageren.
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de URL van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands
 11. U houdt één vaste nickname aan. Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Indien het topic niet over een bijbels thema gaat dan alle geloofsdiscussies op het geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.

Allen Er is hier een geblockte poster bekend onder de naam Elia , die onder uw naam wil  posten.

Plaats een email onder uw naam in het reactievenster, zodat uw naam niet oneigenlijk gebruikt wordt. Deze spammer kan wel uw naam gebruiken maar heeft geen weet van uw email. Het emailadres dat u gebruikt is niet zichtbaar op het forum. Postings zonder een email worden niet gepubliceerd.  Mvg. Mod.


Reacties

willy op 05-03-2017 13:53

Het is de toekomst die werkelijkheid aan het worden zijn men zou zelfs op deze manier menselijk organen kunnen printen? Maar waarom willen we oud worden? Onze hersenen kunnen ze niet vernieuwen! Dus met al deze nieuwe technologieen gaat de mens wel vooruit maar er is een begrensing een soort macht die de grensen van de mens die voor God speelt oplegd tot hier en niet verder.Het gaat dus niet alleen hoe bouw ik een huis deze technologie gaat veel verder en beschreven in openbaring 13 ; Shalom

Lies op 05-03-2017 14:01

Kunnen de 3D printers ook gelijk geld voor de ww uitkering van de bouwvakkers printen

Henk Boskamp op 05-03-2017 14:06

Huizen kosten geen "honderdduizenden euro's"... Bedrijven als de BAM en Heijmans leveren je een rijwoning voor rond de €60k. Maar dan heb je wel het dubbele aan m2 woonoppervlakte.

Hetgeen dat een woning prijzig maakt is de grondprijs en de ondergrondse infrastructuur zoals bv riolering, water, electra, ect.

Eelke Piers op 05-03-2017 14:23

En hoe zit het met de fundering, het sanitair, gas- water- elektriciteitsleidingen, glas, ramen, deuren, hang en sluitwerk enzo?

Trouwens verven over verse beton houdt niet en is over 2 jaar een schandaal

5318537 op 05-03-2017 14:46

Nadeel van massieve (buiten)muren is dat de isolerende waarde nul is en je je wezenloos stookt om het huis warm te houden.         Dus moet het aan de binnenkant worden voorzien van een isolerende laag met afwerking van hout of gipsplaten.

Verder is het een prima werkwijze.

Maitreya op 05-03-2017 15:55

Als je ziet wat voor huizen er gebouwd zijn als reflectie van de ambitie van de naoorlogse Nederlander allemaal in dezelfde bungalowsfeer van steeds iets groter en alleenstaand waar in een totaal isolement vaak wel vijf gezinnen hadden kunnen wonen en vaak achter hun rug zoetsappig verraad door de familie als ideaal, soms zelfs weer met een klassiek schuin dak erop en dan de dagelijkse voortdurende verbouwing als het net iets minder is en de rest die soms moet creperen, jawel, dan zou je bijna geloven dat er nog een leven bestaat los van de bouw. Met het gezin dat voor een wellevend iemand pas tot stand kon komen als het te laat is, een besmuikt thema als vergrijzing als leidmotief, is het fijn als je dicht bij de begraafplaats woont. Want zo plant men ‘het leven’ met en voor elkaar.

Theunis op 05-03-2017 16:08

Kijk eerst eens op Facebook of Youtupe. Ik heb vanochtend een filmpje gezien. Dit zijn gewoon spauwmuren. Maar ook leidinegn buizen enz,enz word er direkt ingelegt. Tevens vergeten mensen hier da het om een woning van wel, maar 9.500,00 euro gaat.

Voor een stacaravan of shalet betaal je vele malen meer. Ik zou hier maar niet zo negetief over doen. Dit zou voor velen een oplossing kunnen zijn. En het zal zeker werkgelegenheid kosten. Maar onze overheid vinden dat niet zo erg. De robot is toch in opkomst. Dan kan dit er zeker wel bij. Ja BAM en zijn bevriende banken zullen hier wat meer moeite mee hebben.  

Maitreya op 05-03-2017 16:23

Er is één maar, leuk voor Siberië met alle ruimte maar minder voor Nederland.

De volgende keer het verband tussen immigranten en een alleenstaand huis.

Jose op 05-03-2017 17:03

Wie heeft het over masieve muren? met een bouwprinter kun je honinggraat dikke muren printen super geisoleerd.

Beton kan nu tijdens de print al behandeld worden met waterafstotende ingredienten,nee dit is de toekomst die allang bekend is maar nog steeds tegengehouden wordt door de kunstmatige hoog gehouden woeker prijzen in de huizen markt.Een woning waar twee ton voor neergeteld wordt heeft voor nog geen 30 mil aan materiaal.

Dat techniek ten koste gaat van arbeidskrachten is een feit ,kijk ook naar andere branches,dus ook in de bouwsektor zal in de toekomst de bouwvakker minder en minder nodig zijn voor deze kant en klare snelle toepassingen .

En Ja het printen van organen lijkt sience fiction maar ook hier worden momenteel al experimenten gedaan op micro nivo om met levende stamcellen en een printskelet organen te fabriceren die ook vanuit de dna de eigenschappen behoudt zoals in een gewoon lichaam.

wanneer dit verder in de toekoms gepolijst is zal door middel van bio chemische en electro chemische toepassingen delen van hersens vervangen gaan worden.eng ja dat wel,wil je zo nog oud worden en wat wil je er uiteindelijk mee bereiken wanneer geluk eerder niet gevonden wordt in het ouder worden?

Leve de printer !

Ernie van de Wal op 05-03-2017 17:18

Je moet zo een huis natuurlijk wel op een stukje grond zetten. Hierbij een link naar de tarieven van een grotere provinciestad. file:///C:/Users/Enie/Downloads/WEB_Grondprijzenbrief%202016.pdf 

5318537 op 05-03-2017 17:23

willy op 05-03-2017 13:53     ,,Maar waarom willen we oud worden?,,

Om liefst eeuwig te kunnen leven,al zijn er genoeg die daar bang voor zijn omdat het een hel zou worden,zoals de zoon van mijn zwager zei;,,Voor mij hoeft het niet,dit leven duurt lang genoeg,,

Ik wil wel eeuwig leven,en de mogelijkheid daartoe is voor mij bewezen als mogelijk omdat wij naast ons biologische bestaan ook een elektrische basis hebben (de materie als atomen en ons zijn is eveneens elektra,gebruikt om bijvoorbeeld spieren en hersens te laten werken) met daarmee de mogelijkheid voor teleportatie,telekinese,telepathie.        Wij gebruiken slechts een klein deel van onze hersencapaciteit (10 tot zo,n 17 % op zijn best) en dat is dus dat wij veel laten liggen aan capaciteit van onze mogelijkheden van bestaan.

Voor mij is het zeker dat dat wij eeuwig kunnen leven,

Temeer daar er Russische roulette gespeeld wordt met onze veiligheid en toekomst.     http://joostniemoller.nl/

Celtic2b op 05-03-2017 17:31

De huizen zijn gewoon geisoleerd plus een extra luchtgevulde binnenwand , gewoon hier kijken :

http://apis-cor.com/files/ApisCor_presentation_en.pdf

Maar ze zullen het vooral van hun vormgeving moeten hebben , glad beton is visueel niet echt een aantrekkelijk

produkt .

Positivo op 05-03-2017 18:29

Dat was te voorzien. je kunt hele steden printen als je het goed onder de knie hebt, en in de mooiste vormen en bouwstijlen.

jottum op 05-03-2017 18:45

En de schilder is ook een robotje. En de bank was al een robotje, want die werkt per internetbankieren. En als de bank een paar nullen minder verdient, zullen komma's in de slarissen uiteindelijk ook naar links gaan en blijft verhoudingsgewijs alles zoals het was.

groenhart op 05-03-2017 20:59

Zelfs de zon komt op in 't Orient! Zoals de oude Spanjolen al zeiden; America, terra niente provechica. Pardon, ik vegeet de rotzooi

jottum op 05-03-2017 21:09

Overigens zullen dergelijke technieken van belang zijn voor latere kolonisaties 'outer space' waarheen de mens op weg is: geen gezeur met timmermannen, loodgieters, electriciens en klusjesmannen, monteurs, dokters, kebabbakkers, koks of agenten enzovoort als een zelflerende robot kan multitasken en geen zuurstof nodig heeft terwijl de mens leeft in een verbeterede versie van biosphere 2 op een expoplaneet. Klinkt nu nog als Thunderbirds en Star Trek, maar is dichterbij dan men denkt.

groenhart op 05-03-2017 21:47

Zelfs de zon komt op in 't Orient! Zoals de oude Spanjolen al zeiden; America, terra niente provechica. Pardon, ik vegeet de rotzooi

Bollie op 06-03-2017 07:00

Dit is een heel mooie techniek, waarbij er nog altijd werk is aan de woning. Er zullen gewoon andere banen ontstaan, deeltijd weliswaar,  die we nu nog niet kunnen bedenken.

Een geweldige nieuwe techniek is het printen van zonnepanelen. Een geprint laagje zonnecellen op dakpannen, voor ca. 7500 euro. Nu nog vrij duur, maar zal net als de gewone zonnepanelen snel in prijs gaan dalen. Terugverdientijd is nu 11 jaar. De techniek van de toekomst denk ik.

watchman op 06-03-2017 07:57

Mooie ontwikkeling, maar dit zal er natuurlijk nooit van gaan komen in dit land. En mocht het er wel van komen, dan is dat voor de linkse politiek een reden om eerst alle vluchtelingen een geprint huis te geven.

Een Nederlander mag dan minimaal € 20.000 neerleggen voor zo'n huis, want ja, de huizen van de vluchtelingen moeten natuurlijk ook betaald worden. Maar denk maar niet dat je voor € 20k klaar bent. Den Haag kennende wordt zo'n woning, inclusief aansluiting GWL en een lapje grond toch al snel zo'n € 80k, minimaal.

Mooie ontwikkeling, maar jammer dat je al bij voorbaat weet dat dit slechts een innovatief idee blijft. Want weet u nog; auto's die op water reden? Daar was Shell het niet helemaal mee eens...

willy op 06-03-2017 09:46

@5318537 / Omdat de mens graag voor God speelt en de laatste 1OO jaar is de mens steeds ouder geworden door de moderne technologieen. Ik zeg niet dat ieder mens oud wil worden in mijn omgeving hebben verleden jaar drie mensen zelfmoord gepleegd er zijn leukere dingen in het leven ! Shalom

Lodewijk op 06-03-2017 11:02

Men denkt hier meteen aan de dure fundering. Maar die hijpalen heb je enkel in Holland. 

In Mexico liet ik een huisje bouwen van aarde, met een cementen vloer er in. Zonder fundament. Kostte me zo'n €100 inclusief dakpannen. En omdat het in de bergen was in een Indiaans dorpje hoefde ik ook geen vergunningen of belasting te betalen. (Bestond daar niet.) Ik beloofde de eigenaar van de grond waar ik het met zijn toestemming op liet bouwen dat wanneer ik weg zou gaan het huisje voor hem was. Ik heb er jaren gewoond.

K. Narie op 06-03-2017 12:57

Wat leuk, kan Rusland Syrie volprinten...

5318537 op 06-03-2017 14:41

willy op 06-03-2017 09:46          Aangifte Monitor is een aangifte van misbruik/mishandeling,en heeft niets met voor god spelen te maken.          En als mensen zelfmoord plegen komt dat door hun omgeving die ze het leven onmogelijk heeft gemaakt.(Of het komt door pijn van een slopende ziekte)          

Mensen zijn vaak hard,gemeen,sadisties,en kunnen geen of weinig gevoel voor een ander opbrengen.(Gebrek aan empathie is een kenmerk van psychopaten)      Tenzij het noodlot hunzelf treft,dan zijn de rapen gaar.

Infidel4U op 06-03-2017 15:17

Perfect! Huisvest de wereld. Hoeven ze niet meer hier naartoe te komen. Wat de huizenprijzen in Nederland betreft: die zijn kunstmatig opgejaagd door de Nederlandse grondmaffia. In het kort: speculanten hebben bronnen binnen de gemeente die een seintje geven als landbouwgrond een woonbestemming gaat krijgen. Vóór het zover is koopt de speculant de grond voor een prikkie van de boer. Zodra de woonbestemming is geregeld verkoopt de speculant de grond voor een paar honderd procent winst aan de gemeente... De gemeente rekent zich rijk en verkoopt de grond aan een projectontwikkelaar die vervolgens een nóg hogere prijs doorberekent aan de uiteindelijke huiseigenaar. En zo worden de huizenprijzen (nieuwbouw) kunstmatig opgedreven. De oplossing is dus makkelijk...

braatsche op 07-03-2017 13:40

@Infedl4u: dit is exact wat er in de jaren 60 gebeurd is in België. In de regio waar ik woon (Vlaams-Brabant, op een kleine 15km ten oosten van Leuven), was het 50 jaar geleden nog heel landelijk, met hier en daar een huis naast een straat. Daarrond altijd en overal gigantisch veel landbouwgrond. Een aantal families bezaten destijds grote percelen landbouwgrond die ze al dan niet verpachtten, of zelf bewerkten.

Toen in de jaren 70 de gewestplannen anders ingekleurd werden, werden talloze gebieden landbouwgrond ineens ingekleurd als bouwgrond. Die boerenfamilies werden door 1 simpele pennenstreek ineens miljonairs. En dat zie je nu: overal zijn er intussen gigantische villa's opgetrokken rondom de oudere boerderijen/huizen (ah ja, pa en ma hebben aan elk van de kinderen een lap grond van minimum 15-20 are cadeau gedaan). Met als gevolg dat, indien er eens een stukje bouwgrond te koop komt te staan op de markt, er duizelingwekkende bedragen gevraagd worden.

2 straten verder, wordt op dit moment een oud minihuisje op een kavel van ±6.5 are te koop aangeboden. Het minihuisje zal afgebroken worden, en de kavel werd door de gemeente al goedgekeurd om verkaveld te worden in 2 kavels voor halfopen bebouwing, het ene stuk 3are25 en het andere iets meer. Vraagprijs € 133.000. Tel daar notariskosten, registratiekosten e.d. bij, dan zit je aan minimum 155K-160K.

Dan begint het avontuur pas... Maw, bouwen, of beter gezegd, een nieuwbouw zetten, is voor veel Belgen praktisch onbetaalbaar aan het worden. Wil je iets of wat open bebouwing (in lintbebouwingsverband zoals dat zo mooi heet in Vlaanderen), dan kom je met een half miljoen al niet meer toe, rekening houdend met de energienormen die opgelegd worden, bovenop de al peperdure prijzen om winddichte ruwbouwwoningen te zetten.

Gevolg: we gaan terug (een hele stap) kleiner moeten wonen, omdat de prijzen gewoon te duur zijn geworden, en omdat via de overheid uit, de energie peperduur aan het worden is. Hoezo, we leven in het beste werelddeel in deze wereld? De politiek beliegt en bedriegt ons gewoon langs alle kanten.

Mensen zijn misnoegd omdat de basiszaken in het gedrang komen. En dan vraagt de gevestigde politieke zich af waarom er in Europa zoveel opkomst is van extremistische of populistische partijen. Zijn ze dan echt zo dom? Feit is dat velen in een ivoren toren leven. Doet me denken aan de uitspraak van Queen Victoria: "Well, if they cannot have bread, let them eat cake then" (Wel, als ze geen brood kunnen hebben, dat ze dan cake eten). 

Wat ben ik blij nog een grote eengezinswoning tegen een aanvaardbare prijs in open verband gekocht te kunnen hebben 10 jaar geleden.

Jerommeke op 07-03-2017 14:32

 @ Infed14u.    Was het niet Marie Antoinette die zei   "Well, if they cannot have bread, let them eat cake"   en niet Koningin Victoria.

sjuad op 07-03-2017 14:57

Straks bestaat je huis uit een aantal grote divers aangeklede plastick kubissen, huiscontainers in allerlei variavorm,, met voordelen,,o.a demontabel hoge isolatie waarde spotgoedkoop eeuwig en een geweldige oplossing voor het recycle project.

Dat hypotheek gedoe zal wel verdwijnen , je huurt een stukje -gemeentelijke-grond inclusief de voorzienigheid van stelsels en aansluitingen, en zet er een paar containers op kleed die naar smaak aan.

Al zullen velen daar niet blij mee zijn,, dat machtmiddeltje ontnomen een zweep minder om te $laan.

boedie op 07-03-2017 23:40

Dit maakt niets uit voor hypotheken. Als je een huis koopt voor zeg 10.000 euries moet je nog minimaal € 200.000,- neerleggen omdat de gemeente dik winst op je wil maken. De gemeentes en overheid zijn de grote criminelen hier. Altijd bereidt om meer dan mogelijk is te vragen zodat je de rest van je leven een hypotheek slaaf bent. Het smoort mensen in ontwikkeling en sociaalheid.

braatsche op 08-03-2017 09:32

@boedie: dat de gemeente winst wil maken, dat begrijp ik wel, maar zo'n groot bedrag? 

In ons dorp, toen we 10 jaar geleden ons huis kochten, was het echt een ouderwets landelijk dorp. Ondertussen is er enorm veel veranderd: grote lappen grond met 1 huis op, kwamen te koop (eigenaars te oud/overleden), opgekocht door projectontwikkelaars, en waar vroeger 1 huis op 15 are grond stond, staan er nu 6-8 laagbouwappartementen verdeeld over 2 kavels.

Deze evolutie heeft zich de voorbije jaren afgespeeld, en blijft in hoog tempo voortgaan. Vind als groter gezin nog maar eens een huis dat voldoet aan je behoeften. Nieuwbouw is dan onbetaalbaar, dus een grote villa uit de jaren 60, die nog helemaal opgeknapt moet worden om mee te kunnen met de huidige normen, en voor een redelijk straf bedrag moet aangekocht worden, is voor veel werkende mensen in loondienst ook geen optie meer. Iedereen dan maar terug in konijnenpijpen, zoals 100 jaar geleden. 

Natuurlijk dat zulke evoluties interessant zijn voor de gemeentebesturen, want, waar de gemeente vroeger voor 1 huis een laag kadastraal inkomen kon innen, verachtvoudigt dit aan een tarief dat 5-10 keer hoger ligt dan toen dat "oude" huis er nog stond. Is meer gemeenteinkomsten. 

Gemeentebesturen hebben geen scrupules, en zolang er meer en meer geld in het laadje komt, blijft deze evolutie doorgaan. Tot spijt van mensen die lang daarvoor een huis kochten om rustig te kunnen wonen. De bevolkingsexplosie die zich in de randgemeenten ontwikkelt, brengt stress en gejaagdheid mee, want iedereen wil "op den buiten" wonen maar wel naar de stad gaan werken. Enorm veel toegenomen verkeersdrukte als gevolg.

We evolueren naar een slechte situatie. Niet voor niets heeft België, en zeker het propvolle Vlaanderen een van de slechtste luchtkwaliteiten van heel Europa, aangejaagd door 75% dieselwagens, veel verwarmingstoestellen op mazout, een versnipperd ruimtelijk patroon van bebouwing en een politiek die op geen enkel van deze problemen een doordacht beleid kan uitstippelen.

Arm België!

Luuk op 08-03-2017 19:49

Xander, weer een ijzersterk artikel ! De vastgoedsector is inderdaad nauw verweven met de financiële sector, waar zeer veel achter schuil gaan. Zulke 3D-printer-initiatieven zijn een serieuze bedreiging voor de huidige nep-markteconomie.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl