HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

‘ECB volgens eigen regels crisisbank, veroorzaakt ondergang eurozone’

Schulden 19 eurozone landen opgelopen tot bijna € 10 biljoen – Beleid gunstig voor banken maar slecht voor burgers en bedrijven – Nederlands pensioengeld straks niets meer waard

 

Ronald Barazon, een van Europa’s meest vooraanstaande economische journalisten, wijst erop dat het beleid van Mario Draghi ervoor gezorgd heeft dat de Europese Centrale Bank volgens de eigen regels een crisisbank is geworden. Gevaarlijker nog is dat als niet heel snel het roer wordt omgegooid, de ondergang van de euro niet meer te voorkomen is. Ondertussen zijn de schulden van de 19 eurozone landen opgelopen tot een kleine € 10 biljoen, 91,5% van het BNP, wat 31,5% hoger is dan in het Verdrag van Maastricht werd afgesproken.

 

Draghi: niet de redder, maar de verwoester

De Italiaan Draghi presenteert zich graag als redder van de eurozone, maar hij is allesbehalve dat. Barazon gebruikt zelfs de bekende vergelijking van een zware drugsverslaafde, die als ‘medicijn’ nóg meer cocaïne krijgt toegediend. Zonder het ECB ‘medicijn’, de onbeperkte digitale gelddrukmachine, hadden de eurolanden al lang hun financiën moeten hervormen, omdat de burgers en het MKB (midden- en kleinbedrijf) nog hogere belastingen niet kunnen opbrengen, noch deze zullen accepteren.

De ECB heeft alle regels die voor een Centrale Bank gelden aan zijn laars gelapt. Barazon: ‘Als men de regels die de ECB heeft voor de zakenbanken toepast op de ECB zelf, moeten we van een crisisbank spreken, een saneringsgeval.’ Officieel mag de bank niet de schulden van de lidstaten financieren, maar dat gebeurt toch. De bank is zelfs de grootste opkoper van deze staatsschulden geworden, en heeft nu in totaal € 1627 miljard in de boeken staan, waarvan € 1220 miljard staatsobligaties. Daar komt iedere maand € 80 miljard (binnenkort € 60 miljard) bij.

Onaflosbare schulden opgelopen tot bijna € 10 biljoen

De schulden van de eurozone landen zijn inmiddels opgelopen tot ruim € 9,8 biljoen, 91,5% van het gezamenlijke BNP – en dat terwijl in het Verdrag van Maastricht een maximum van 60% was afgesproken. Italië is koploper met € 2,2 biljoen, gevolgd door Frankrijk met € 2,1 biljoen. Spanje noteert € 1,1 biljoen. Ter vergelijk: Griekenland had in 2010 ‘slechts’ € 380 miljard aan schulden, en dat zorgde toen al bijna voor de instorting van de hele eurozone (en nog steeds zit het land diep in de problemen). Daarnaast hebben alle banken samen voor € 1,7 biljoen leningen en € 1,1 biljoen kredieten uitstaan.

Bijkomend probleem is dat de belastingen in de eurozone niet nog verder kunnen verhoogd. Nu al wordt 50% van wat wordt verdiend weer afgedragen aan de overheid, in sommige landen zelfs al meer. Ter vergelijk: in de VS ligt dit percentage onder de 30%. Deze torenhoge lasten verlammen de economische groei en ontwikkeling in de eurozone.

Barazon benadrukt in wat voor onmogelijke spagaat de eurozone dankzij de ECB is gemanoeuvreerd: als de staatsschulden die de bank heeft opgekocht, niet meer kunnen worden afgelost, moeten uitgerekend dezelfde landen die deze schulden niet meer kunnen aflossen, de ECB te hulp schieten. ‘De situatie zou niet dramatischer kunnen zijn.’

Eurozone leeft enkel nog door extreem lage rente

De enige reden waarom de eurozone nog overeind blijft is het lage-, nul- en soms zelfs negatieve rentebeleid. Daarmee wordt tegelijkertijd het vermogen van de burgers (spaargeld, pensioenfondsen, levensverzekeringen) geplunderd, waardoor deze lage rente feitelijk een verkapte gigantische vermogensbelasting is, die het geld van de burgers en kleine bedrijven overbrengt naar de staatskassen. De enorme Nederlandse pensioenpot (ca. € 1,4 biljoen) wordt via deze slinkse wijze stapsgewijs van al zijn waarde en toekomstige koopkracht beroofd.

Landen zoals Duitsland en Nederland presenteren weliswaar trots een lager of zelfs opgeheven begrotingstekort, maar dat kon alleen dankzij deze extreem lage rente worden bereikt. Voorbeeld: als de rente van 1% naar 3% zou stijgen, zou Duitsland onmiddellijk met een tekort van € 36 miljard worden opgezadeld. Het hoeft daarom niet te worden uitgelegd wat hogere rente voor de zwakkere landen zou betekenen; Frankrijk betaalt nu al € 44 miljard rente, en dat bij begrotingstekort van een kleine € 80 miljard.

Alle eurolanden hebben ondanks de onrealistisch lage rente een jaarlijks begrotingstekort van € 190 miljard. De schulden lopen dus almaar verder op. Inmiddels is er al voor € 3,4 biljoen schuld boven de afgesproken 60% gemaakt. Als het nu al niet lukt om zelfs maar de groei van de schuldenberg te beteugelen, hoe moet het dan als de rente op een onvermijdelijke dag weer gaat stijgen, en lenen voor de meeste eurolanden onbetaalbaar wordt?

Euro verliest waarde, sanering ECB gaat enorm veel geld kosten

De econoom waarschuwt dat alleen een krachtige economische groei gecombineerd met fundamentele hervormingen een permanente daling van de veel te hoge staatsuitgaven kan zorgen. Door de geringe groei, opgeteld bij het plunderen van het vermogen van de burgers, daalt het inkomen van de gewone man nog verder, wat de binnenlandse vraag zal doen afnemen. Ook dalen de belastinginkomsten, met als gevolg dat de landen (de rente over) hun schulden niet meer kunnen betalen.

De euro verliest ondertussen stap voor stap zijn waarde, en is nu bijna net zoveel waard als de dollar. De voordelen van een goedkopere export worden teniet gedaan door de nadelen van duurdere import.

Op den duur zal de ECB gesaneerd moeten worden, wat alle eurolanden –maar net name de financieel krachtige zoals Duitsland en Nederland- onvoorstelbaar veel geld gaat kosten. In die fase zullen de prijzen niet dalen, maar juist stijgen, omdat de bedrijven de hoge belastingen en lagere omzet door hogere prijzen zullen proberen te compenseren. Er wordt nauwelijks over bericht, maar in veel bedrijfstakken gebeurt dit nu al, ook in Nederland.

ECB beleid gunstig voor banken, maar slecht voor de samenleving

ECB president Draghi verdedigt zijn beleid doorgaans door te beweren dat hij door het opkopen van (staats)schulden de banken ontlast, zodat die meer aan bedrijven kunnen lenen en de economische groei wordt aangewakkerd. Probleem: dat gebeurt al jaren niet. Sterker nog: banken lenen steeds minder geld uit aan ondernemingen. De ECB geldkraan komt dan ook niet ten goede aan de economie, het bedrijfsleven en de burgers, maar enkel aan de banken, beursspeculanten en de overige financiële elite.

Volgens Barazon is dat de wortel van het kwaad, want zonder krediet functioneert geen enkele economie. De banken zouden meer moeten uitlenen, maar doen het tegenovergestelde, en ontslaan juist duizenden medewerkers, zogenaamd omdat ze vanwege het digitale bankieren niet meer nodig zouden zijn. De realiteit is dat de banken wederom enkel aan hun eigen financiële overleven denken, wat opnieuw ten koste van de hele samenleving gaat.

Als bedrijven geen krediet meer krijgen om te investeren en te innoveren, ‘zal Europa mislukken’, waarschuwt hij. Terwijl de broodnodige financiering van de economie uitblijft, wordt er met al dat digitale geld wel volop gespeculeerd (1). De welvaart van de toch al puissant rijke elite wordt daarmee groter en groter, terwijl de overige 90% tot 99% er ieder jaar op achteruit gaat.

Alle seinen op rood voor enorme crash

Net als in 2008, 2010 en 2011 staan alle seinen weer op rood voor de eurozone, met dit verschil dat de schuldenberg sindsdien nog veel groter is geworden. Het kan bijna niet anders dan dat het fatale beleid van de ECB, Brussel en de schuldenlanden ertoe zal leiden dat de muntunie of compleet implodeert, iedereen verarmt en de euro straks nog maar een fractie van zijn waarde zal overhouden, of volledig explodeert, waardoor niet alleen de eurozone, maar ook de EU uit elkaar zal worden gescheurd.

Vijf à zeven jaar geleden had men de adviezen en oproepen van onafhankelijke analytici en enkele politici van vrijheidspartijen (zoals Geert Wilders van de PVV) moeten opvolgen door de eurozone gestructureerd op te breken. Nu is het daar bijna te laat voor, en zal de grote klap –of die nu in 2017 of 2021 komt- voor iedereen afschuwelijke gevolgen hebben – met uitzondering van de heersende 1%, want die zorgen er wel voor dat zij als enigen geen last zullen hebben van de totale crash .

 

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

 

Indien u wilt reageren op het forum.

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt verwijderd.
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwart op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal of bij persoonlijke aanvallen kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.  Niet op reageren.
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de URL van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands
 11. U houdt één vaste nickname aan. Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Indien het topic niet over een bijbels thema gaat dan alle geloofsdiscussies op het geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.

Allen Er is hier een geblockte poster bekend onder de naam Elia , die onder uw naam wil  posten.

Plaats een email onder uw naam in het reactievenster, zodat uw naam niet oneigenlijk gebruikt wordt. Deze spammer kan wel uw naam gebruiken maar heeft geen weet van uw email. Het emailadres dat u gebruikt is niet zichtbaar op het forum. Postings zonder een email worden niet gepubliceerd.  Mvg. Mod.

Reacties

Ieznogoedh op 19-12-2016 18:02

Tjee, nou lees ik toch de hele tijd dat het zo geweldig met de Nederlandse economie gaat. Zouden dat dan toch leugens zijn -:)

Wat betreft die 1% die zo goed geboerd heeft op kosten van de rest van de bevolking, zou ik menen dat het verzamelde vermogen fijn wordt verdeeld onder diegenen die het uiteindelijk betaald hebben.

Geert op 19-12-2016 18:03

Ik heb op mijn debt clock eu 14. 151.851. en nog wat cijfers die heel snel oplopen?

Was het maar 10,000 miljard er komen nog 4000 miljard tekort op de balans.

Tom Hendrix/Seneca op 19-12-2016 18:26

Het artikel is volkomen naar de werkelijkheid, waar wij in leven. Door de communisten der eussr, zitten wij straks volkomen aan de grond. En het bijdrukken van Euro's, is een zeer slechte medicijn. Er wordt door de communisten, en helaas de andere eurofiele partijen, als de VVD en het CDA, gespeeld met de toekomst van ons, onze kinderen, en kleinkinderen. Geld scheppen uit het "niets", is een grote misdaad ten opzichte van de burgers, in Nederland en Europa. Maar zolang veel burgers blijven stemmen op eurofiele partijen, gaat het gegarandeerd van "kwaad tot erger". Tevens is dit europa helaas losgezongen van God. En dat speelt een zeer grote rol.

Bert op 19-12-2016 18:31

Het is georganiseerde misdaad. Openbaar Ministeries komen in actie voor heel wat minder ernstige feiten dan het massaal beroven van burgers.  

De zogenaamde volksvertegenwoordigers geven helemaal  niets om de burger en verschuilen zich achter het standpunt dat de ECB autonoom is. 

Hoe inconsequent! Ze zijn zo goed om voor de meest onbenullige zaken noodwetten uit de grond te stampen. Maar aan het financieel wegteren van de bevolking door bewezen wanbeleid en valsemunterij  van de ECB hebben ze geen boodschap.

Niemand in de Europese parlementen komt op het idee om met onmiddellijke ingang de macht van de ECB in te perken. Natuurlijk niet. Anders dan in de V.S. waar politici doorgaans geslaagde zakenlui zijn die niet op staatssteun zitten te wachten is het de politici in Europa juist te doen om op kosten van de belastingbetaler mooi weer te spelen.

De Amerikaanse president verdient stukken minder dan de gemiddelde graaier in de Nederlandse politiek of baas van een NL woning corporatie.  Hoe ziek moet het nog worden.

De Euro bankiers zijn witwassende boeven met door en door slechte genen die zo snel mogelijk achter slot en grendel moeten. Heeft niets met elite te maken want ook de elite wordt erdoor getroffen.

Het invoeren van de Euro, destijds aangemoedigd door politieke serieleugenaars,  heeft onder bedrijven en burgers een bewezen verwoestende uitwerking gehad.

Hele gezinnen zijn door de Euro over de rand van de afgrond de voedselbanken en schuldsanering ingedreven.

De zorg is door deze inflatoire munt onbetaalbaar geworden. Bejaarden worden op straat geschopt. Zorgverleners in tehuizen zijn over de limit omdat ze vanwege de bezuinigingen en miljarden die naar andere Eurolanden gaan steeds meer werk met minder mensen moeten doen. Het is gelegaliseerde massa plundering.  Veel mensen hebben het niet door en blijven, fiscaal uitgeperst als ze zijn, vrolijk meelallen  op de gekleurde berichtgeving in de media.

De politici die de Euro op hun geweten hebben moeten worden gestraft. Duisenberg zouden ze wat mij betreft moeten opgraven en postuum moeten berechten.  Je maakt mij niet wijs dat hij niet wist dat de Euro een ramp zou worden. Ook in die jaren was al bekend dat invoering van een nieuwe munt altijd enorme inflatie veroorzaakt. En al helemaal in Europa dat fiscaal en politiek zo verdeeld is. Maar het ego van deze salon socialist was belangrijker dan het lot van miljoenen Europeanen.

marnix op 19-12-2016 18:46

Volgend jaar wordt dankzij EUTOPA bedrijfsbeheer afgeschaft in BE. Alle vluchtelingen gaan zonder probleem een zaak kunnen opstarten, hun winst gaat met western union en volgeladen valies naar hun thuisland. De facturen, rsz, sociale wetten, loonkosten, befijsfsvoorheffing, btw., en niet betaalde facturen..gaat de gemeenschap betalen. Proficiat Europa. Schaakmat voor alle eerlijke huidige ondernemers, die daar nooit gaan kunnen tegen concureren met hun prijzen en kosten.

China kocht met Staatspapier de schulden op in Spanje, nu start er elke dag in Spanje, Chinezen met winkels, ondernemingen in Spanje. 5 jaar geen BTW (IVA) en belastingen betalen/ wie gaat er NU dagelijks overkop tegen deze schandalige concurrentie? Juist de Spanjaarden, mogen baden in armoede na hun faling. Er zijn NU reeds dorpen in Spanje waar enkel Chinezen de handel in handen hebben. Souvenirs shops, parfum, restaurants, nightshops, textiel...

JP op 19-12-2016 18:59

Het is net Monopoly, de bank geeft iedere speler een stapel flappen van de bank en het spel kan weer verder gespeeld worden. Met de FED in de US toch van hetzelfde laken en pak? Heeft Trump onlangs niet geopperd om van de FED af te willen?

Luuk op 19-12-2016 19:24

Het is net als het monopoly-spel: als een van de spelers alle straten in handen heeft dan is het spel afgelopen. 1% van de bevolking heeft straks alles in handen, niet alleen financieel, maar ook bijvoorbeeld politiek en media. Via de euro zijn we in een soort van economische slavernij geraakt. En inderdaad dankzij PvdA'er Klijnsma kunnen gepensioneerden straks fluiten naar hun geld. En aan politici als Rutte die alleen maar bezig zijn met hun eigen wereldvreemde plannetjes hebben we niets. Nederland is daardoor verworden tot een bananenrepubliek.

Draghi kan straks zeggen operatie geslaagd, maar patiënt overleden. Er moet ècht iets veranderen, we moeten van de doodlopende weg af. Herinvoering van gulden als betaalmiddel kan een eerste stap zijn. Ik adviseer daarom : stem PVV 15-1-2017, dan valt er misschien nog iets te redden.

Drossaard op 19-12-2016 20:12

De gemeente Oisterwijk betaalt vluchtelingen 10000 euro voor de inrichting van hun gratis woning. Tel het budget van al dergelijke sinterklazen in Europa eens bij elkaar op. Hoeveel gaten zou je daarmee niet kunnen vullen? Wat doen onze rekenkamers eigenlijk?

loeky op 19-12-2016 20:22

ja das simple, maar iedereen geloof de TV, kijk de 80 miljard gaat niet naar de economie maar daar worden staat obiligaties coor gekocht, die zijn niets waard, 1 % misschien on in de min, niemand wilts ze. maar als je geld krijgt ga je ze toch maar kopen, dit lijkt mooi. maar is totale geld vernitiging, de mark moet ze werk doen,

op dit moment gaat er 80 miljard per maand naar dit soor instellingen (banken) en die hebben zeer hoge rendemanten dus lene echt geen geld aan ons uit voor 3 % met risicos

onder nu staan is 10 % of meer, dat is handel, en straks gaat het mis, het gaat mis echt, wij burgen kunnen betalen

economie is iets verdienen, iets maken, en niet geld rond laten draaien met % er op. produceren is economy. en hoe meer geld er is, hoe mer schuld er is, en kijk lekke de beurs stijgt hiep hiep hoera, vergeet het, de economie staa nagenoeg stil. dus wordt is wakker,

Bundy op 20-12-2016 01:28

Nu moeten er nog wagonladingen speciaal papier bedrukt worden met speciale inkt en voorzien worden van "echtheidskenmerken ".  Daarna moet ieder stukje papier van een nummer worden voorzien, geïndexeerd worden en per vrachtwagen naar de banken worden vervoerd .           Dit eindeloze gezeul met nep-geld is makkelijk op te lossen door het invoeren van elektronisch / niet bestaand geld  d.m.v. een chip voor iedereen .     Begrotingstekorten lost men dan op door een extra nul in te typen .

Bundy op 20-12-2016 01:36

P.S

@ Marnix vergeet nog dat allochtonen al min. 45 jaar lang de opbrengst van de ware en grootste  economie ; n.m.  de drugsindustie wegsluizen uit €uropa naar de rest van de wereld .

@ Bert zou de nieuwe president van het I.M.F moeten worden !

Kritische volger op 20-12-2016 08:41

Goede cijfers zoals winst op de AEX of economische groei zijn uitsluitend te danken aan de daling van de euro. En die is inderdaad grotendeels te wijten aan de geldpers van Draghi. Dat was voorspelbaar. Wie haalt het in z'n hoofd om een Italiaan op die functie te zetten die maar één doel kan hebben, nl. het oplossen van de problemen bij de italiaanse schatkist en de italiaanse banken. Voorspelbaar gevolg is, zoals betoogd, de waardevermindering voor iedereen die geld heeft, op de bank, in pensioenen, etc.

Baraold op 20-12-2016 13:26

Inhoudelijke geloofsdiscussies gelieve op het geloofsforum. Mod.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!


Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl