Headlines

Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Centrale banken nemen concrete stappen naar verbod op contant geld

Grieken mogen bedragen boven € 70,.- straks niet meer contant afrekenen – Ruim 97% van alle betalingen in Zweden reeds elektronisch – ‘Banken gaan tijdens komende financiële crisis 5% negatieve rente heffen’ – Mogelijk invoering wisselkoers tussen elektronisch en contant geld

 

Duidelijk te zien is dat vooral in het Westen contante betalingen bijna compleet zijn verdwenen. Nederland staat bij de bovenste 7 landen waar bijna alleen nog maar elektronisch wordt afgerekend.

Centrale banken zijn met elkaar in gesprek over een in te voeren gedeeltelijk of totaal verbod op contant geld. Dat zou enkel voor ‘noodgevallen’ zijn, maar feit is dat steeds meer landen nu al zijn overgegaan tot het beperken van cash betalingen. Zo mogen binnenkort in Griekenland bedragen hoger dan slechts € 70,- waarschijnlijk niet meer contant worden afgerekend. Deze ontwikkelingen tonen opnieuw aan dat de werkelijke problemen van het Westerse financiële systeem veel ernstiger zijn dan in de media bekend wordt gemaakt.

Eerste concrete stappen zijn gezet

De signalen zijn al geruime tijd aanwezig. Eerst waren het een aantal afzonderlijke experts uit de financiële wereld die een verbod op contant geld suggereerden. Met name Kenneth Rogoff van de Harvard Universiteit en Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, kregen veel aandacht voor hun gedetailleerde voorstellen om cash betalingen (vrijwel) af te schaffen.

Diverse landen hebben de afgelopen tijd de eerste concrete stappen gezet naar het opheffen van contant geld. Frankrijk voert vanaf de zomer nog strengere kapitaalbeperkingen in. Zweden is net als de rest van Europa al jaren actief bezig de bevolking zover te krijgen alleen nog maar elektronisch te bankieren en af te rekenen, waardoor het aantal cash betalingen daar gedaald is tot slechts 2,7%. In de eurozone is dat nog 9,8%, in de VS 7,2%.

Grieken overwegen verbod op cash betalingen boven € 70,-

Deze percentages geven goed aan hoe ver we reeds op het pad naar een volledig elektronische betaalmaatschappij zijn gevorderd. In Griekenland wordt serieus gepraat over een verbod op alle contant betalingen boven de € 70,-. De Griekse banken kampen nog steeds met een enorme leegloop van hun rekeningen, en hopen dat met deze maatregel in te dammen.

De Duitse investeringsbank Baader Bank zei onlangs de totale afschaffing van contant geld te verwachten, zodat de banken alle vrijheid krijgen om structureel negatieve rente te heffen. Met andere woorden: dan moet u geld betalen om geld op uw (spaar)rekening te mogen laten staan. Dit zou het consumeren moeten bevorderen, waardoor de economie –tijdelijk- weer flink zal aantrekken.

Congres in Londen over ‘noodsituatie’

Eind mei vindt er in Londen een groot congres plaats rond dit thema. De als serieus bekend staande Neue Zürcher Zeitung bericht dat uitgerekend economen als Rogoff en Buiter aan het woord zullen komen, naast vertegenwoordigers van de centrale banken van de eurozone, Zwitserland, Denemarken en de VS. Het officiële doel van het congres is om ‘een oplossing voor een noodsituatie’ te vinden.

‘Men hoopt dus op het beste, maar bereidt zich op het ergste voor,’ schrijft de NZZ. ‘Dit motto geldt ook voor het geldbeleid van de Nationale Bank. Menigeen zou er op willen inzetten dat de wisselkoerssituatie geleidelijk ‘normaliseert’ of tenminste niet meer verslechtert, maar een verdere verscherping zou wel eens meer dan marginaal waarschijnlijk kunnen zijn.’

Wisselkoers tussen elektronisch en contant geld

De krant analyseert vervolgens hoe een nieuwe financiële crisis, die kan ontstaan door een massale bankrun of het verdere verlies van vertrouwen in (centrale) banken en financiële instituten, bezworen zou kunnen worden. Daarbij is het afschaffen van contant geld een bij bankiers zeer gewilde optie.

In Zwitserland zou zo’n maatregel vanwege hevige tegenstand van de bevolking (nog) niet veel kans maken, maar er zouden ook andere mogelijkheden zijn om het bezit van cash te bestraffen. Zo wordt nagedacht over het invoeren van een wisselkoers tussen elektronisch en contant geld. Kort gezegd: u haalt € 100,- van uw rekening af, maar krijgt (bijvoorbeeld) slechts € 97,-.

Negatieve rente naar 5%?

Er bestaat een toenemende kans dat de negatieve rente wel eens naar 5% verhoogd kan worden om de aanstormende nieuwe financiële crisis te bedwingen. Zodra dit gebeurt zal iedereen zijn geld van de bank willen halen, en zo’n bankrun willen de banken en autoriteiten ten koste van alles voorkomen. De meest effectieve –en feitelijk enige- manier om dit te bereiken is een totaal verbod op contant geld.

Al deze ontwikkelingen tonen aan dat het veel slechter gaat met het financiële systeem dan bekend wordt gemaakt. De genomen en geplande radicale maatregelen in Frankrijk en Griekenland laten zien dat deze nieuwe ernstige crisis misschien wel dichterbij is dan de meeste mensen durven vermoeden.

 

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Zie ook o.a.:

01-06: Euro crash: VS en Britten bereiden evacuatie burgers uit EU voor
25-04: Afschaffing cash geld dichterbij: Banken willen alleen nog maar 5 euro biljetten
01-04: Duitse investeringsbank verwacht totale afschaffing cash geld in Europa
30-03: Het begint: Strenge kapitaalcontroles Frankrijk; Oostenrijk trekt garantie spaargeld in
30-01: Zweeds bedrijf voorziet medewerkers van geïmplanteerde microchip

2013:
18-11:
Centrale Banken overwegen spaarders rente te laten betalen in cashloos systeem

 

Indien u wilt reageren op het forum :

 1. Geen hele woorden en/of zinnen in hoofdletters schrijven, wat als schreeuwen wordt gezien. Ook uw Nick name, max. 2 woorden, niet geheel in hoofdletters .Uw nickname mag geen naam zijn van een bekend publiek persoon. Uw posting wordt verwijderd
 2. U kunt accenten aanbrengen middels max. 3 vetgedrukte woorden per posting, cursief of onderstreept.
 3. Posten in zwart op witte achtergrond.
 4. Holocaust ontkenning of het bagatelliseren ervan. Postings worden verwijderd.
 5. Onacceptabele postings, provocaties, schuttingtaal of bij persoonlijke aanvallen kunnen uw postings zonder mededeling worden verwijderd evenals bij de andere punten.  Niet op reageren.
 6. Lees de Siteregels  http://xandernieuws.punt.nl/content/2009/04/siteregels
 7. Lees de Disclaimer http://xandernieuws.punt.nl/content/2012/01/disclaimer
 8. Geen artikelen of postings van andere websites kopiëren en op dit forum plakken, dit i.v.m. auteursrechten en schadeclaims. Schrijf introductie en verwijs naar de url van de betreffende website. Uitzondering Wikipedia daar kan het wel evenals Bijbelcitaten.
 9. Plaats geen hyperlinks maar de url van de website, i.v.m. de wet op de auteursrechten. Uitzondering Wikipedia en Bijbelcitaten. Op elk plaatje wat u bij uw naam plaatst zit auteursrechten op, ook al staat dat er niet bij vermeld. Zoek een plaatje dat vrij is van auteursrechten.
 10. Dit is een Nederlands forum. Engelse commentaren vertalen naar Nederlands
 11. U houdt één vaste nickname aan . Bij verandering van uw nickname ,maak daar melding van op het forum. Post u stelselmatig onder verschillende nicknames dan worden uw postings verwijderd.
 12. Gasten die gefocust zijn op het demoniseren van één bevolkingsgroep. Postings worden verwijderd.
 13. Het vermelden van persoonlijke informatie over een forumgast is niet toegestaan, posting wordt verwijderd. 
 14. Indien het topic niet over een bijbels thema gaat dan alle geloofsdiscussies op het geloofsforum.
 15. Postings van, naar en over gasten die hier niet meer posten worden verwijderd.

 
Reacties

ieznogoedh op 03-05-2015 15:45

Reageren hier heeft gen zin meer als je toch zonder reden wordt geblokt. 

De zoveelste site waarop wordt gecensureerd.

Jammer.

 

U bent niet geblockt.

Er zijn een aantal postings onbedoeld verwijderd, door een haperend systeem. Waarvoor onze oprechte excuses. Indien mogelijk herplaats uw postings. Mvg. Mod.

arjaneke op 03-05-2015 15:59

leuk dat electronisch gedoe, stel de grote computer wordt gehackt door terroristen en er breekt anarchie uit in een land omdat de burgers geen boodschappen meer kunnen doen, of een EMP bom in de atmosfeer, gevolg alle electrische apparaten kapot  en het land vervalt tot een onoplosbare chaos die weken/maanden aanhoudt, de elite is weer lekker slim bezig, als er nog geen chaos is, dan creeren ze de structuur ervoor, zodat als het mis gaat, dan ook totaal misgaat. laatst viel een electriciteitsknooppunt uit en een hele regio valt terug tot kaarslicht en ruilhandel. hoe ontevredener de bevolking hoe meer kans op chaos en rellen, een vonkje is genoeg om een totale puinhoop te krijgen. zal een wat langer durende stroomuitval het vonkje zijn?

gijs op 03-05-2015 16:58

we worden dus gewoon beroofd. ben benieuwd hoeveel mensen dit niet gaan pikken. en dan heb natuurlijk niet over de nederlanders

Agenda 21 op 03-05-2015 17:10

Vergelijk deze voorstellen met de situatie rond het PersoonsGebonden Budget (PGB). Verander abrupt wat regels op een ondoorzichtige manier en het schokeffect zorgt voor verwarring.  Er is maar een klein zetje nodig voor totale chaos.

Luuk op 03-05-2015 17:28

Op zich een sympathiek idee, die negatieve rente, maar niet reëel. Onder de 0% rente is in principe niet mogelijk dat heet de Zero Lower Bound.

Voordelen van het afschaffen van kasgeld zijn minder kosten per transactie en het fors terugdringen van het zwart-geld-cicuit. Nadelen zijn de afhankelijkheid van electronische systemen (bij een Zonnevlam of EMP ben u uw geld kwijt) en de "onvrijheid".

Wat wel mogelijk is : via inflatie (is in zekere zin ook negatieve rente !) mensen prikkelen meer te besteden en minder te sparen zodat de economie een impuls krijgt. Maar het probleem is nu juist dat dat niet lukt. De centrale bankpresidenten van Japan (30 jaar geleden al !), de VSA en de EU hebben dat geprobeerd te bereiken, maar het is niet gelukt. Om de economie echt aan te jagen zou overigens een inflatie nodig zijn van naar schatting 10% (volslagen onhaalbaar dus)....

Interessante link: http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3989902/2015/04/30/Krijgen-we-de-economie-nooit-meer-op-de-been.dhtml

ieznogoedh op 03-05-2015 18:13

OK. Excuses aanvaardt. Dank ieznogoedh. Mvg. Mod.

Jammer genoeg worden schrijfsels de tweede keer nooit zo goed (?) als de eerste keer. 

Althans, bij mij niet.

Misschien ben ik ook wel gewoon te ongeduldig (dat weet ik eigenlijk wel zeker).

Disciplus Simplex op 03-05-2015 18:37

Dit is weer typisch van een Duitse site. Het lijkt allemaal heel verstandig maar is in feite gewoon MSM. Of ze weten het gewoon niet beter. 

"Al deze ontwikkelingen tonen aan dat het veel slechter gaat met het financiële systeem dan bekend wordt gemaakt. De genomen en geplande radicale maatregelen in Frankrijk en Griekenland laten zien dat deze nieuwe ernstige crisis misschien wel dichterbij is dan de meeste mensen durven vermoeden."

Het gaat juist heel erg goed met het financieel systeem. Als je tenminste nadenkt over het doel ervan. Dat is echt niet om de gewone man te laten floreren zodat vanzelf een gezonde economie ontstaat, nee het is juist om het volk de vrucht van hun arbeid afhandig te maken en de opbrengsten naar de makers en beheerders van dit financieel systeem te sluizen zonder dat iemand (buiten henzelf) ook maar iets door heeft. En onze Nederlandse regering doet daar gewoon aan mee (docu Rambam van de VARA over belastingafspraken voor corporaties). 

Goudsbloem op 03-05-2015 19:53

Dat wordt dus straks geen vrijmarkten meer op koningsdag. Geen rommelmarkten meer. Geen ijsjes meer op straat. Een electronische betaalzak in de kerk. Ik denk dat de mensen dan onderling gewoon zwart gaan betalen. Dit systeem gaat nooit werken, want er gaat te veel zwart geld in om.

Free for all op 03-05-2015 20:09

Dan zal ik mijn geld maar gaan verzilveren haal mijn spaarboek deze week nog leeg ,want als ik geld moet betalen om mijn geld op de bank te zetten wil ik met deze instelling of bank maffia niks meer te maken hebben 

christen777 op 03-05-2015 20:18

de chip waar ken peters het in zijn droom over had komt steeds dichterbij. net zoals dat er een wereldregering komt. openbaringen 13 komt steeds dichterbij.

Carlo op 03-05-2015 20:54

ik neem aan alleen in het Westen, Amerika, Canada, GB, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland?

Lippph op 03-05-2015 21:11

Gewoon metbuw geld goud en zilver kopen en vastgoed en grond kopen, als je uw geld van de bank haalt en ze devalueren is uw geld goed voor in het toilet, zilver en goud houden altijd hun waarde tov de levensduurte, dus geen probleem.

Lucie op 03-05-2015 22:11

Mensen stop aub met pinnen,als we massaal overal contant betalen is het voor die criminelen een stuk moeilijker om  dit idiote plan er door te drukken.

Lynx op 03-05-2015 23:35

Voor de Grieken valt er niet meer veel af te rekenen,als je geen geld heb.

De waarheid op 04-05-2015 08:31

Als mensen eenmaal in opstand komen wat ook gebeuren zal zullen zij die als zondebokken terechtgesteld moeten worden plots verdwenen zijn,,,  (veilig) afgevoerd naar het Grote Nazi land.

 

Rob ter Horst op 04-05-2015 12:22

@ Lucie op 03-05-2015 22:11

Hoe kom je aan contant geld als men dan overal de flappentap weghaald...

bootje varen op 04-05-2015 15:08

alsof bankiers geen zwart geld hebben liggen thuis in de kluis, als er iemand weet hoe het werkt dan zijn het de bankiers wel en ik geloof daarom nooit dat het contant geld  word afgeschaft.

je hebt altijd nog de politiek die het voor het zeggen hebben, en geloof je nu echt dat die alles eerlijk doen?

trouwens als je 300 euro moet afrekenen, dan betaal je toch in 4 of 5 keer contant. is dat probleem ook weer opgelost.

negatieve rente, 5%je erft 50 duizend euro. dan ben je binnen enkele jaren blut. Dan boek je je geld toch over naar een land waar je nog wel rente krijgt. Het is en blijft jouw geld, en niet van de bank. dit kan alleen maar als de hele wereld meewerkt,

en er zijn altijd landen die anders zijn.

trouwens al je bij oudere mensen werkt, en je doet daar de boodschappen voor, dan kan het al niet, of moeten straks al die oudjes hun pinpas afgeven, tekens aan een ander die daar komt werken??

Luuk op 04-05-2015 16:38
Lucie op 04-05-2015 20:57

@Rob ter Horst

Dat moeten de mensen ook nu al doen,dat idiote plan is er nog niet door en kan als iedereen nu contant betaald toch echt moeilijk worden om het in te voeren,dan krijgt de economie immers ook niks meer als wij geen geld hebben.

En reken mmaar dat we straks ook niet meer kunnen pinnen als zij de macht hebben over ons geld en kwaad willen.

Die stroomstoring was al een test,zo gaat het dan ook als we niet meer contant mogen betalen.

Daarom.....iedereen vanaf nu alleen nog geld uit de automaat halen en verder overal contant betalen.

Anna Lyse op 04-05-2015 21:37

De banken worden weer volledig gepamperd op kosten van de burgers.  Het is een schande !!!Een veel beter plan is om:

1. Gelduitgfite uitsluitend alleen te laten plaats vinden door de overheid en niet door banken die werken met het principe van fractionele reserve.Banken creeren slechts een schuld en de waarde wordt pas gecreeerd door diegene die met het geleende geld werkt.Het is een fout van de erste orde dat gelduitgifte is toegetaan aan particuliere banken.

2. De verhouding tussen rijk en arm is volledig ontspoord.  Zo heeft minder dan 5 % van de mensen meer dan 90 % van alle wereldse bezittingen. En die verhouding is de afgelopen decennia alleen nog maar meer onrechtvaardig geworden.

3. Onteigen en ontbind de top banken die bewezen zich verrijkt hebben via oorlogen en andere dubieuze zaken zoals Rothschild, Rockefellor, JP Morgan etc. Miljoenen mensen hebben de dood gevonden door deze criminelen.

Beide problemen zijn niet alleen goed oplosbaar: de economie zal een geweldige oppepper krijgen. En minstens zo belangrijk: het doet eindelijk eens recht aan de miljarden mensen in deze wereld die al eeuwen zijn uitgebuit en die in feite niet meer zijn dan slaven.

En nu we toch bezig zijn: schaf de koningshuizen af of neem hun oneigenlijk verkregen vermogen en privileges af.Het Engelse koningshuis heeft kans gezien zich 20 triljoen toe te eigenen !!!

Qvic op 05-05-2015 00:50

Er wordt wederom gesjoemeld met het percentages wat met pin betaalt wordt. Dit percentage ligt amper op 35% en dus ruim 65% wordt nog steeds contant betaalt, hier in Nederland. Afschaffing van contant geld veroorzaakt een bijna direct een failliet land en loopt de economie muurvast in korte tijd. Het zal een enorme kapitaal vlucht teweeg brengen naar landen waar nog wel contant betaald kan worden en waar je geen negatieve rente behoeft te betalen. Je ziet nu al bij kassa's waar je enkel kan pinnen minder mensen staan, dan waar je wel met contant geld kunt betalen. Op de reguliere markten is de verhouding van pin en contant betalen, 20% met pin betaalt en 80% wordt nog steeds contant betaalt. Op de zwarte en vrije markten liggen die verhouding nog verder uit elkaar, want maar 5% wordt met pin betaalt en 95 % wordt contant betaalt. Het hele idee is enkel een natte droom voor banken en overheden. Met alleen een pinpas is de burger veel kwetsbaarder, dan wanneer hij/zij met contant geld rond loopt, want als zijn pinpas gestolen wordt, is zijn gehele saldo op zijn rekening in gevaar en anders alleen het geen wat in zijn/haar portemonnee zit. Maar dit fenomeen wordt nooit in de media gezegd.

buck op 05-05-2015 07:25

Het valt mij op dat er per artikel zo weinig bronvermeldingen zijn. Bij de meeste artikelen die ik hier las zijn dat er slechts een of twee.

Dat doet mij sterk twijfelen aan het waarheidsgehalte....

Hoop dat er per artikel toch veel meer bronvermeldingen genoemd gaan worden!

Rob ter Horst op 05-05-2015 13:45

@ Lucie op 04-05-2015 20:57

Er is bij lange na niet genoeg papiergeld om dat plan door te voeren, leuk geprobeerd.

Gorghel op 05-05-2015 18:09

Reactie op Goudsbloem op 03-05-2015 19:53

Op de markt zie je nu al dat diverse kooplui pinbetalingen aanbieden. Straks kan iedereen die in het openbaar iets wil verkopen verplicht worden zo'n pinbetalingsapparaatje te gebruiken.

Rob op 06-05-2015 00:17

Be Your Own Bank: gebruik digitale cryptovaluta zoals Bitcoin. De enige die zeggenschap heeft over jouw geld ben Jij en niemand anders. Pure vrijheid. Banken die je geld "beheren" zijn simperlweg niet meer nodig.

Maar velen zijn nog niet wakker; de slaapwandelaars laten de verantwoordelijkheid voor hun geldbeheer liever aan hun bank over dan het in eigen hand te nemen.

channa op 08-05-2015 22:46

Ik betaal juist   steeds meer contant. Ze hoeven niet te weten waar ik ga ga lunchen. En waar ik allemaal  mijn geld aan uitgeef. Het wordt steeds gekker. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl