Headlines
Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Paus Franciscus roept op tot socialistische Nieuwe Wereld Orde

Franciscus oogst alom bewondering, ook van protestanten


Mensen van alle rangen, standen, religies en levensovertuigingen lijken nu al van deze man te houden.

In een nieuw document uit paus Franciscus opnieuw forse kritiek op het 'ongeremde' kapitalisme, dat volgens hem 'een nieuwe tirannie' is, en dringt hij er bij de wereldleiders op aan om de armoede en groeiende ongelijkheid te bestrijden. Naast zijn pleidooi voor wat in wezen een wereldwijde socialistische Nieuwe Wereld Orde is, schrijft hij in het 84 pagina's tellende document ook dat de Katholieke Kerk hervormd moet worden. 

 

De 'apostolische vermaning' is het eerste belangrijke werk dat de paus persoonlijk heeft geschreven. Franciscus bekritiseert het huidige wereldwijde economische systeem en de 'afgoderij van geld', en wil dat politici 'de structurele oorzaken van ongelijkheid' aanvallen, en zorgen voor werk, gezondheidszorg en onderwijs voor alle aardbewoners. 

Rijke mensen moeten hun welvaart delen. Net als bij 'gij zult niet doden' moet de mensheid een 'gij zult niet' bij een 'moordende' economie zetten die uitsluiting of ongelijkheid veroorzaakt. 

'Voorkeur voor gedeukte, gekwetste en vuile Kerk' 

Het Vaticaan steekt ook de hand in eigen boezem. De zichzelf in stand houdende geestelijke hiërarchie zou zich moeten bekeren. 'Ik geef de voorkeur aan een Kerk die gedeukt, gekwetst en vuil is omdat ze in de straten is geweest, dan een Kerk die ongezond is omdat ze in zichzelf is opgesloten en vasthoudt aan haar eigen veiligheid.'

'De boodschap van armoede zet de paus op ramkoers met het neoliberale Katholieke denken zoals dat vooral in de VS te vinden is,' reageerde de Italiaanse theoloog en Vaticaan-expert Massimo Faggioli. Een van zijn collega's voegde daar aan toe dat de progressieve katholieken boos zullen zijn vanwege Franciscus' verwerping van vrouwelijke priesters, al laat hij wel ruimte voor vrouwen in 'besluitvormende' posities. 

De paus geeft zelf het voorbeeld door in het Vaticaanse gastenverblijf te leven, in plaats van in het Apostolische Paleis, in een Ford Focus te rijden, en vorige maand een bisschop te schorsen die miljoenen had uitgegeven aan zijn luxueuze residentie. 

Oproep aan moslims om christenen vrijheid te geven 

Franciscus hoopt tevens op nauwere banden met andere christelijke kerken, en prijst de samenwerking met joden en moslims. Tevens roept hij de islamitische landen op om de christelijke minderheid in hun landen dezelfde religieuze vrijheden te geven als de moslims in het Westen genieten. (1) 

Wereldwijd laten steeds meer protestanten hun bewondering blijken voor de nieuwe paus, vooral vanwege zijn oprecht lijkende aandacht voor de armen, zieken en andere gewone mensen. Maar ook volgers van andere religies en atheïsten lijken vrijwel uitsluitend positief tegenover de nieuwe leider van het Vaticaan te staan. 

Paus oogst alom bewondering 

Auteur en blogger Zack Hunt schrijft in de Huffington Post dat hij zelfs niet één negatieve opmerking over Franciscus heeft kunnen vinden, en dat terwijl het internet één grote beerput van cynisme en haat is geworden. 'Misschien nog ongelooflijker: de paus heeft zijn critici niet slechts tot zwijgen gebracht, maar hen overgehaald, en dat maakt mij erg hoopvol.' 

Hoopvol, dat katholieken, andere christenen, atheïsten en agnosten leren om op een vreedzame wijze met elkaar samen te leven. De eeuwenlange 'bekeer je of sterf' en 'God haat je en je gaat naar de hel' strategie van de christelijke kerken heeft, getuige de massa's mensen die de kerk hebben verlaten, in zijn ogen niet gewerkt.

'In plaats van mensen angst aan te jagen met woorden over Gods toorn, heeft hij ervoor gekozen om Gods liefde te belichamen, in ieder geval door zijn handelen. En de wereld vindt het geweldig. Jong en oud, overal waar hij gaat sluiten ze hem in hun armen. Zelfs degenen die niets moeten weten van religie houden van deze man en van wat hij doet.' 

'Franciscus voorbeeld voor alle christenen' 

Hunt vindt dat andere christelijke leiders en predikers daarom een voorbeeld aan Franciscus zouden moeten nemen. 'Als jullie echt om de mensen in je eigen gemeente geven, stop dan met het luisteren naar goeroes die zeggen hoe je je kerk moet laten groeien. Stop met het steken van geld in het zoveelste liefdadigheidsprogramma. Stop een slaaf te zijn van de nieuwste aanbiddingstrend. Stop ermee net zoals de beroemde voorganger die je volgt te willen zijn, en probeer meer als paus Franciscus te zijn.' 

'Belangrijker nog: dit lijkt veel meer op de weg en het leven van Christus dan we in een zeer, zeer lange tijd hebben gezien. Dit is het voorbeeld dat de Kerk meer dan ooit nodig heeft... Paus Franciscus lijkt ons er dagelijks aan te herinneren dat als het christendom geloofwaardig wil zijn, het gelééfd moet worden, en er niet enkel over moet worden gepraat.' (2) 


Xander 

(1) Yahoo! News
(2) Huffington Post 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl