Headlines

Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Centrale Banken overwegen spaarders rente te laten betalen in cashloos systeem

Zweden dwingt gepensioneerden contant geld op te geven - Duitse SPD wil dat mensen al hun geld op de bank zetten


Met dit soort advertenties worden consumenten in een digitaal slavensysteem gelokt, waarin al hun geld totaal zal worden gecontroleerd door dezelfde financiële partijen die de huidige crisis hebben veroorzaakt, en die met miljarden belastinggeld overeind worden gehouden.

Het extreem lage rentebeleid van de Centrale Banken is mislukt. Omdat het maar niet wil lukken de economie aan te zwengelen, wordt overwogen om de rente tot onder nul te laten zakken. Dat betekent dat mensen met spaargeld voortaan rente moeten betalen, in plaats van dat ze rente ontvangen. Met deze drastische stap moet de consumptie en daarmee de economie worden gestimuleerd. Bovendien werkt deze maatregel alleen als contant geld is afgeschaft, iets waar het Internationale Monetaire Fonds (IMF) al jaren naar toewerkt.

Elektronische betaalmaatschappij

De eerste landen beginnen inmiddels voorbereidingen te treffen voor het omschakelen naar een volledige elektronische betaalmaatschappij. Larry Summers, topadviseur van de Amerikaanse president Obama, heeft aangekondigd dat inderdaad wordt overwogen de rente tot onder nul te laten zakken. Reden: het bijdrukken van massale hoeveelheden nieuwe dollars heeft niet gefunctioneerd.

'Stelt u zich een situatie voor waarbij alle rentes duidelijk onder nul zijn gedaald,' legde Summers uit. 'Het conventionele macro-economische denken stelt ons voor een zeer ernstig probleem. We kunnen ons weliswaar allemaal voorstellen dat de rente voor staatsobligaties voor altijd op een zeer laag niveau kan worden gehouden. Het is echter veel moeilijk om buitengewone maatregelen permanent te nemen, maar het basisprobleem blijft voor altijd bestaan.'

Negatieve rente alleen zonder contant geld mogelijk

Volgens Summers dreigt de geldvermeerdering zijn doel, namelijk het creëren van groei en arbeidsplaatsen, te missen. Business Insider schrijft dat de Federal Reserve de rente niet tot onder nul kan laten zakken, omdat de mensen hun geld dan gaan oppotten, in plaats van het op de bank te zetten. Het magazine komt gelijk met de oplossing:

'Wij zouden ons in de richting van een cashloze samenleving kunnen ontwikkelen, waarbij het geld alleen nog elektronisch bestaat. Daardoor wordt het onmogelijk geld buiten een bank op te potten. De Centrale Bank zou dan de rente onder nul kunnen duwen, waardoor de mensen worden aangespoord meer geld uit te geven.'

Met andere woorden: pas als contant geld volledig wordt afgeschaft, kunnen spaarders worden belast met een soort strafbelasting. Al in 2004 stelde het IMF dat de Centrale Banken niet overbodig worden in zo'n cashloos systeem, en dat de controle op de geldstromen alleen maar efficiënter zou worden.

Cashloos volop in ontwikkeling

Onlangs berichtten we dat de regering in Israël serieus overweegt om als eerste land ter wereld contant geld af te schaffen. In Zweden worden gepensioneerden inmiddels gedwongen hun contant geld op te geven. De sociaaldemocratische SPD bij onze Oosterburen wil dat de Duitsers al hun contant geld naar de bank brengen.

Cashloze (uit)betaalsystemen zijn volop in ontwikkeling. Zo kunnen werknemers via de nieuwste versie van Google Wallet hun loon via hun smartphone krijgen uitbetaald. De miljardair Richard Branson (Virgin) investeert in Cinkle, waarmee mensen elkaar via hun mobieltje kunnen betalen.  

Om de bevolking rijp te maken voor een leven zonder cash geld, worden allerlei onderzoeken gepubliceerd waarin uitsluitend de voordelen worden aangeprezen. Zo concludeerde de Tufts Universiteit dat de VS nu jaarlijks $ 200 miljard misloopt aan belastinginkomsten en creditcardkosten. Het bekende McKinsey stelde dat iedere Duitser jaarlijks € 200 kwijt is aan het betalen met contant geld. De Steinbeis Universiteit berekende dat de Duitsers jaarlijks tot € 35 miljard kunnen uitsparen als contant geld wordt uitgebannen.

Groot wantrouwen

Hierbij wordt 'vergeten' dat geld vooral gebaseerd is op vertrouwen. Gezien de massale manipulaties, fraude en bedrog door de financiële wereld is het zowel logisch als verstandig als mensen een groot wantrouwen koesteren tegen een betaalsysteem waar juist de grote financiële spelers totale controle over krijgen.

Gedragswetenschapper Dan Ariely schrijft in Wired magazine dat een cashloos systeem het nog eenvoudiger maakt om te bedriegen en ethische grenzen te overschrijden, omdat geld louter nog uit digitale getalletjes op een computermonitor zal bestaan. 'We bevinden ons op een weg naar een situatie, waarin het voor mensen veel, veel makkelijk wordt hun oneerlijkheid rationeel te rechtvaardigen,' vreest Ariely.

Nationale regeringen omzeild

Bovendien kunnen de Centrale Banken in een cashloos systeem eenvoudig de nationale regeringen, die nu nog bezwaren hebben tegen bijvoorbeeld een gedwongen bijdrage van iedereen om de banken te redden, omzeilen. Als al het geld elektronisch is gemaakt, hoeven de banken slechts nog op een knop te drukken om een massale dwangafschrijving te realiseren. Als de rente dan ook nog eens negatief is, heeft de burger geen andere keus dan zijn geld zo snel mogelijk uit te geven.

'Stop geld voor maandelijkse uitgaven in envelop'

Dave Ramsey, adviseur persoonlijke financiën, komt met een totaal ander voorstel: u zou uw geld voor de vaste maandelijkse uitgaven in een envelop moeten stoppen, en enkel dat geld uitgeven, zodat u niet over uw budget kan heengaan. Tevens wordt hiermee voorkomen dat de banken op zeker moment besluiten om een gedwongen bijdrage van uw rekening af te schrijven, zonder dat u daar iets tegen kunt beginnen.

Zo gaat persoonlijke discipline hand in hand met burgerlijke ongehoorzaamheid, als protest tegen het huidige systeem, waarin banken en bankmanagers -die door hun eigen risicovolle speculaties in de problemen zijn gekomen- met miljarden belastinggeld de hand boven het hoofd wordt gehouden, terwijl de samenleving daar enorm voor moet bezuinigen. Op deze wijze kan de gewone man massaal laten weten dat hij zich niet wil laten knechten in een dergelijk afschrikwekkend digitaal slavensysteem.

 

Xander

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Zie ook o.a.:

17-10: IMF: Alle spaarders moeten 10 % belasting betalen voor redden banken (/ Versnelde afschaffing cash geld en strenge kapitaalcontroles)
15-10: Bankenunie: EU-ministers besluiten vandaag over grootste roof en crash ooit
19-10: Beast Tech (6): Ontsnappen uit systeem van 'Het Beest' niet meer mogelijk
16-10: Beast Tech (5): Op weg naar elektronische slavernij
10-10: Beast Tech (4): GPS in smartphones voorloper van geïmplanteerde chip
07-10: Beast Tech (3): Totale controlemaatschappij veel dichterbij dan gedacht
30-09: 'Beast Tech': Geheim project voor totale 'Teken van het Beest' controle in 2017
23-01: EU wil net als VS totaal controlesysteem burgers invoeren (/ Terugblik: BEAST supercomputer in Brussel al 3 jaar actief?)
01-02: Bill Gates streeft naar wereldwijd uitbannen van cash geld

2012:
16-10: '...; Versnelde invoering één-wereldmunt in 2013'
11-08: Boek 'Breaking News: Het Kenteken of het Merkteken'
Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl