Headlines
Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Paus Franciscus wil vredesconferentie drie grote religies in Rome

'Mogelijk in 2015 gezamenlijk gebed om vrede in Jeruzalem'


Gaan Joodse, Christelijke en Islamitische leiders straks samen in Jeruzalem bidden om vrede?

Volgens Israëlische overheidsofficials is Paus Franciscus van plan in Rome een grote vredesconferentie met de drie grote monotheïstische religies -het christendom, de islam en het Jodendom- te organiseren. Het doel is om gezamenlijk een vreedzaam antwoord te formuleren op geweld, haat en terreur in de naam van God.

Eind april zou Franciscus tegen de bezoekende Israëlische president Shimon Peres hebben gezegd dat hij diens oproep om het geweld in het Midden Oosten te beëindigen 'van harte steunt'. Peres had er bij de paus voor gepleit dat de leiders van de drie grote religies gezamenlijk gaan verklaren dat 'God niemand toestemming heeft gegeven om zijn naaste te vermoorden'.

De paus antwoordde te gaan proberen de drie 'door Abraham opgerichte religies' in Rome bij elkaar te krijgen voor een vredesconferentie, 'om de mensen te laten zien dat de religies tegen geweld en terrorisme zijn.'

De pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI organiseerden al eerder interreligieuze conferenties, maar daar waren ook andere religies dan enkel de drie Abrahamitische bij betrokken. In 2002 hield Paus Johannes Paulus II een speciale interreligieuze bijeenkomst in het Italiaanse Assisi, om na de aanslagen van 9/11 duidelijk te maken dat geweld en terreur nooit om theologische redenen gerechtvaardigd mogen worden.

'In 2015 gezamenlijk gebed om vrede in Jeruzalem'

De president van de International Council of Christians and Jews (ICCJ), Rabbi David Rosen, heeft de paus gevraagd om de Joodse en Christelijke leiders te helpen een initiatief te promoten voor vrede in het Heilige Land. Tegenover Italiaanse journalisten verklaarde Rosen dat de paus samen met deze religieuze leiders in Jeruzalem zou kunnen bidden voor vrede in de regio.

'2015 zou hier een perfecte tijd voor zijn, want dan is het de 50e verjaardag van de Nostra Aetate, de verklaring van het Tweede Vaticaanse Concilie over de relatie tussen de Kerk met niet-christelijke religies,' betuigde Rosen. Volgens de rabbi zou een dergelijk initiatief een stimulans zijn voor de politieke pogingen om de conflicten in het Midden Oosten op te lossen. (1)

Israël en Vaticaan gaan nieuwe overeenkomst sluiten

Het Vaticaan en Israël staan in ieder geval opnieuw op het punt om na jaren onderhandelen een overeenkomst te sluiten. Eerder werden beide partijen het eens over de beroemde 'bovenzaal' waar Jezus met Zijn discipelen het laatste avondmaal zou hebben gevierd. De Franciscaanse Orde mag deze ruimte, die zich boven het veronderstelde Graf van David bevindt, gaan gebruiken voor katholieke diensten, maar Israël blijft er het gezag over houden.

De Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin was vorige week in Rome voor onderhandelingen over de wens van het Vaticaan om twee nieuwe kerken in Israël te bouwen. Eén kerk moet in het Caesarea Nationale Park komen, vlakbij de snelweg tussen Haïfa en Tel Aviv. De andere kerk had de Rooms Katholieke Kerk graag zien komen op een stuk grond op de berg Zion in Jeruzalem, maar Israël wil dat hierop niets wordt gebouwd. In plaats daarvan heeft de Joodse staat een alternatief stuk grond aangeboden.

Weg vrij voor bezoek Franciscus aan Israël

Ook zou er een compromis zijn gevonden voor het betalen van onroerendgoedbelasting. De commerciële activiteiten van het Vaticaan, zoals restaurants en souvenirwinkels, zouden hier in de toekomst toe verplicht worden, maar de andere bezittingen van het Vaticaan in Israël zullen er van uitgesloten blijven. Het Vaticaan wilde de Joodse staat pas in 1993-1994 erkennen nadat Israël had toegezegd dat de Kerk geen onroerendgoedbelasting zou hoeven te betalen voor zijn gebouwen.

Viceminister Elkin zei te denken dat er eind dit jaar een verdrag over de kwesties kan worden ondertekend. Dit zou nog dit jaar de weg kunnen vrijmaken voor het eerste bezoek van Franciscus I aan Israël. (2)

 

Xander

(1) Vatican Insider
(2) Times of Israël

Zie ook o.a.:

27-05: Paus Franciscus: Jezus heeft iedereen verlost, ook atheïsten
17-05: Kardinaal: Paus Franciscus gekozen na bovennatuurlijke tekenen
27-04: President Peres naar paus Franciscus voor vrede Midden Oosten
11-04: Secretaris-generaal VN: Paus Franciscus spirituele leider van de wereld
08-04: Kardinaal St. Pietersbasiliek: Petrus geïncarneerd in paus Franciscus
22-03: Paus Franciscus: Moslims aanbidden de ware god
15-03: Zal paus Franciscus het christendom en de islam samenvoegen?
14-03: Franciscus van Assisi voorspelde paus die vernietiging zal brengen
13-03: Kardinaal Bergoglio gekozen tot laatste paus, Petrus Romanus
03-02: Israël sluit historische overeenkomst met het Vaticaan

2012:
19-01: Awakened World conferentie in Rome wil religies verenigen

2009:
04-03: 'VN en Vaticaan werken samen bij vorming één-wereld-religie'

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl