Headlines


16-10-17

- 28 jarige ooggetuige meerdere schutters aanslag Las Vegas plotseling overleden
 


14-10-17

- Hongaarse premier waarschuwt Europa voor toekomstige christenvervolgingen
 


12-10-17

- 'Spanje dreigt Catalaanse leider impliciet met executie, stuurt duizenden troepen'
 


10-10-17

- Hackers kraken via SMS authenticatie simpel uw email en bitcoin
 


08-10-17

- Waarom de officiële mediaversie van aanslag Las Vegas louter nepnieuws is
 


 


Actuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Europese denktank: Hoop op herstel verdampt; 2e helft 2011 wordt traumatisch
Europese denktank: Hoop op herstel verdampt; 2e helft 2011 wordt traumatisch

 
Bedelend stel in het zwaar getroffen Ierland. In de EU leven zo'n 80 miljoen mensen in of op de rand van armoede; dat aantal zal als gevolg van de komende nieuwe crisis gaan exploderen.
 
In de 55e editie van het Global Europe Anticipation Bulletin schrijft de toonaangevende Europese denktank LEAP/E2020 dat nu ook de laatste hoop op een blijvend economisch herstel van de wereldeconomie is verdampt. De Westerse schuldenberg -vooral die van de VS- heeft een kritiek en historisch ongekend hoog niveau bereikt. De explosieve mix van de grote politieke aardverschuivingen en de wereldwijde financiële en economische crisis zal daarom gaan leiden tot een traumatische tweede helft van 2011, wat in Europa een 'explosie van het aantal armen' tot gevolg zal hebben.
Het einde van een tijdperk
LEAP/E2020 is net zo zeker van de komende schokkende ineenstorting als de denktank in februari 2008 was over het toen exact voorspelde uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in september van dat jaar. Alle geopolitieke, economische en financiële waarschuwingssignalen staan de laatste maanden op rood nu het structureel verzwakte internationale systeem is overgegaan naar de fase van compleet verval. Oude allianties vallen uit elkaar en nieuwe worden gevormd.

De internationale monetaire chaos is verder vergroot door de aardbeving-tsunami-kernramp in Japan in maart en de onmacht van de Verenigde Staten om tot een snelle terugdringing van de enorme overheidstekorten te komen. Het einde van Quantitative Easing 2 -het bijdrukken van enorme hoeveelheden geld, een belangrijke bijdragende factor in de huidige explosieve situatie- betekent tevens het einde van het tijdperk waarin de Amerikaanse dollar de wereld reservemunt en daarmee 'het probleem van de rest van de wereld' was. Vanaf juli 2011 zal de dollar openlijk de belangrijkste bedreiging voor deze 'rest' worden en het cruciale probleem gaan vormen voor de Verenigde Staten.
 
FED: gegokt en verloren
In de zomer van 2011 zal duidelijk worden dat de Amerikaanse Federal Reserve gegokt en verloren heeft en dat de Amerikaanse economie in feite nooit uit de 'Zeer Grote Depressie' is gekomen, waar het land in 2008 ondanks biljoenen dollars stimulansgelden in terecht is gekomen. Een grote meerderheid van de Amerikanen is zich dit inmiddels heel goed bewust. Omdat de wereld nauwgezet de Amerikaanse staatsobligatiemarkt in de gaten houdt zal de FED niet in staat zijn nóg een ronde Quantitative Easing op te starten. De rente zal daarom gaan stijgen en de kosten om de tekorten te financieren zullen daardoor exploderen. Er is niets dat de FED hier nog tegen zal kunnen doen. 
 
Dollar -30%; systeem stort in
Vervolgens zal de wereld in een nog diepere economische recessie duiken. Aandelenmarkten gaan instorten en de koers van de Amerikaanse dollar zal sterk heen en weer schommelen en uiteindelijk 30% van zijn waarde kwijtraken. De Europese Unie , de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India, China) en de grondstoffen producenten zullen daarop snel hun samenwerking versterken en een laatste poging doen om het oude Bretton Woods systeem te redden. Tevergeefs, want het is onrealistisch te denken dat president Barack Obama, die tot nu toe geen enkel internationaal gezag heeft weten op te bouwen, zich alsnog als groot staatsman zal opwerpen en politieke risico's zal durven nemen in het verkiezingsjaar 2012.
 
Problemen in China, Rusland, Arabische landen, VS
China heeft inmiddels aangekondigd dat het alle export van diesel stopt om te proberen de stijgende binnenlandse brandstofprijzen, die al geleid hebben tot stakingen in het vrachtvervoer, te voorkomen. De Aziatische landen die afhankelijk zijn van deze export zullen hier mee om moeten zien te gaan.
 
Ook Rusland is vanwege binnenlandse tekorten en prijsstijgingen gestopt met het exporteren van bepaalde olieproducten. Eerder moest het land om dezelfde redenen besluiten tot een exportstop op graanproducten.
 
In de Arabische wereld blijft de situatie instabiel, mede als gevolg van de nog altijd stijgende voedselprijzen. Daarnaast worden er opnieuw steeds meer vraagtekens gezet bij de officiële oliereserves en productiecapaciteit van Saudi Arabië.

In de Verenigde Staten zorgt iedere extreme weersgesteldheid -en daar zijn er dit jaar al vele honderden van geweest- onmiddellijk voor het risico op tekorten, aangezien het Amerikaanse distributiesysteem niet (meer) beschikt over een veiligheidsbuffer. De VS moet daarom steeds vaker een beroep doen op de snel slinkende strategische voorraden. Ondertussen proberen de Amerikanen te bezuinigen op onder andere voedsel, zodat ze ondanks de voor hun begrippen torenhoge benzineprijs van ruim $ 4 per gallon (ca. 80 eurocent per liter) kunnen blijven tanken.

Europa: Explosie van aantal armen
In Europa zet de afbraak van de sociale verzorgingsstaat zich voort en zullen de extreme bezuinigingen in landen zoals Groot Brittannië, Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland een explosie van het aantal armen veroorzaken. Ondertussen heeft de EU min of meer heimelijk nieuwe douanebarrières opgeworpen tegen goedkope importen uit Azië en de BRIC landen. Al aan het einde van 2010 werden op 'discrete' wijze anti-dumping en andere beschermingsmaatregelen getroffen. Dat was mogelijk omdat de Europese Commissie inmiddels besluiten met een eenvoudige meerderheid van stemmen kan nemen. In het verleden was hier een vastgestelde grote meerderheid voor nodig, wat vaak voor problemen zorgde.
 
De Centrale Banken van de wereld blijven ondertussen doorgaan met het kopen van goud en maken duidelijk dat ze hun (valuta)reserves gaan spreiden. Tegelijkertijd nemen ze steeds vaker inconsistente en gevaarlijke maatregelen, zoals het verhogen van de rente om -in de context van de zwakke economieën of de recessie- de inflatie tegen te gaan en de toestroom van de door de Amerikaanse Federal Reserve gecreëerde dollars te beteugelen.
 
VS in dromenland
De Verenigde Staten leven volgens de Europese denktank volkomen in een droomwereld. Het land heeft een onhoudbare schuldenlast opgebouwd, iets dat door de politieke leiders in Washington tot een verkiezingsonderwerp is verklaard. Er worden vergelijkingen gemaakt met de jaren '90 onder president Clinton, toen er een vergelijkbaar probleem ontstond en het met de gevolgen daarvan reuze meeviel. Een groot deel van de Amerikaanse elite en financiers hebben klaarblijkelijk nog steeds niet in de gaten dat de VS -in tegenstelling tot in de jaren '90- inmiddels wordt gezien als de 'zieke man' van de wereld, die bij het geringste teken van zwakte of ernstige tekortkomingen overal ongecontroleerde paniek kan veroorzaken.
 
2011: Schok zonder weerga
Stuurloze wereldleiders, grillige centrale bankiers, in gevaar zijnde economieën, oncontroleerbare Westerse schulden, onder druk staande valuta's, record aantallen werklozen, nieuwe handelsbarrières, veiligheidsrisico's, export embargo's, spanningen rond vraag en aanbod van grondstoffen, wijd verspreide stijgende inflatie, toenemende spanning in de samenleving... de wereld stevent anno 2011 af op een nieuwe economische, sociale en geopolitieke schok die zijn weerga niet kent.


Xander
 
(1) LEAP/E2020  

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!


Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl