HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Israëlische commando's enteren schip met Iraanse wapens voor Hezbollah
Israëlische commando's enteren schip met Iraanse wapens voor Hezbollah


Archiefbeeld van de 'Francop', met op de achtergrond een vanaf de Gazastrook door Hamas afgevuurde Iraanse raket, gericht op Israël.
 
Vanochtend in alle vroegte hebben Israëlische commando's in de buurt van Cyprus een uit Iran afkomstig vrachtschip geenterd. Aan boord vonden zij vijf containers met vuurwapens en diverse soorten raketten, bestemd voor de Islamitische terreurorganisatie Hezbollah in Libanon. Het schip is zonder tegenstand in beslag genomen en wordt op dit moment in de Israëlische havenstad Ashdod grondig onderzocht.

De onder Antiguaanse vlag varende 'Francop' was halverwege vorige week vertrokken uit de Iraanse havenstad Bandar Abbas, en werd afgelopen weekend opgepikt door Amerikaanse spionagesatellieten. De geleide wapenkruiser USS Anzio begon de 'Francop' te schaduwen toen het schip de Golf van Aden en daarna de Rode Zee opvoer.
 
Hoewel de Israëlische marine direkt werd geïnformeerd, werd besloten om met ingrijpen te wachten totdat de gezamelijke Amerikaans-Israëlische militaire oefening Juniper Cobra gisteren zou zijn afgerond. Omdat een Amerikaanse actie vanwege de precaire onderhandelingen in verband met het Iraanse nucleaire programma mogelijk een nieuwe crisis met de regering in Teheran zou veroorzaken, werd besloten om het schip door Israëlische commando's te laten enteren.

Volgens officials is de hoeveelheid in beslag genomen wapens te vergelijken met de lading van de in januari 2002 onderschepte 'Karine A', die ongeveer 50 ton Iraanse wapens voor Hamas op de Gazastrook vervoerde. De afgelopen tijd voerde het Israëlische leger diverse succesvolle anti-terreuroperaties uit om de Iraanse wapensmokkel naar de moslimterroristen in Libanon en op de Gazastrook tegen te gaan. Desondanks testte Hamas onlangs voor het eerst een uit Iran afkomstige raket (C-802 Silkworm, oorspronkelijk van Chinese origine) die een bereik van 60 kilometer heeft en daarmee Tel Aviv kan bereiken.

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu prees de akties van de marine en verklaarde dat de wapens waren bedoeld om ingezet te worden tegen Israëlische steden. Volgens het hoofd van de miiltaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, voert Iran haar 'war by proxy' (indirekte oorlog) tegen Israël verder op door steeds meer en betere wapens naar Hezbollah en Hamas te smokkelen. Zorgwekkend daarbij is het feit dat de wapensmokkelroutes niet alleen door Syrië, maar inmiddels ook via Turkije lopen.


Xander

Bronnen:
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!


Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl