HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

'Israëls meest cruciale jaar sinds 1948 is aangebroken'
'Israëls meest cruciale jaar sinds 1948 is aangebroken'

 
De internationaal bekende Islam-expert Bernard Lewis zegt dat Iran bewust een kernoorlog met Israël wil ontketenen om de 'Madhi', de Islamitische Messias, te laten verschijnen.
 
Volgens Jonathan Rosenblum, columnist bij de Jerusalem Post, is vorige week met het begin van het Hebreeuwse jaar 5770 de meest cruciale fase van Israël sinds de Zesdaagse oorlog in 1967, en misschien zelfs wel sinds de oprichting van de Joodse Staat in 1948, aangebroken. 'In de loop van dit jaar (5770), waarschijnlijk vóór Pessah (Pasen 2010), zal Israël moeten besluiten om óf de Iraanse nucleaire installaties aan te vallen, óf te leren leven met een nucleair bewapend Iran.' Beide keuzes zullen naar alle waarschijnlijkheid grote consequenties hebben, niet alleen voor Israël, maar ook voor het Midden Oosten en zelfs voor de hele wereld.

Volgens Rosenblum bewijst Israël voortdurend lippendienst aan de herhaaldelijke suggesties dat harde Westerse sancties Iran er mogelijk van zullen overtuigen om de ontwikkeling van kernwapens stop te zetten. In dat opzicht maakt de recente ontdekking van een tweede Iraanse uranium verrijkingsfabriek Amerikaanse en Europese sancties een stuk waarschijnlijker.
 
Maar, zoals de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur en 'hardliner' John Bolton op 31 augustus in de Wall Street Journal al schreef, er is geen enkele kans dat zelfs de hardste sancties -die vanwege de houding van Rusland en China sowieso geen enkele kans maken- Iran nog kunnen stoppen. Ondertussen werkt Iran met de hulp van China hard aan het wegwerken van de grootste kwetsbaarheid van het land voor internationale sancties: het ontbreken van voldoende petroleum raffinaderijen.
 
Amerika heeft er net als Israël groot belang bij dat Iran geen kernwapens in bezit krijgt. De senatoren Daniel Coats (Republikein, Indiana) en Charles Robb (Democraat, Virginia), vice-voorzitters van de taakgroep nationale veiligheid van het Twee-partijen Beleids Centrum, schrijven dat 'de Islamitische Republiek Iran met kernwapens in strategisch opzicht onhoudbaar is. Het zou de Amerikaanse veiligheid bedreigen, de regionale vrede en stabiliteit, de energievoorziening en het Non-Proliferatie Verdrag.'
 
Amerikaanse vliegtuigen kunnen vanaf vliegdekschepen in de Perzische Golf en bases in Irak veel vaker missies uitvoeren tegen Iran dan Israël dat zou kunnen doen. Daarnaast kunnen Amerikaanse marineschepen de Iraanse import van geraffineerde petroleum blokkeren. Minister van Defensie Robert Gates heeft namens de regering Obama echter verklaard, dat de gevolgen van een aanval op Iran erger zijn dan het bestaan van een met kernwapens uitgerust Iran.
 
De VS zal daarom niet alleen afzien van militaire actie tegen Iran; het zal waarschijnlijk ook besluiten om Israël niet te helpen bij zo'n aanval door bijvoorbeeld de Iraanse radarsystemen te storen, of het doorgeven aan Israël van satellietbeelden van de mogelijke Iraanse doelwitten. Nog onheilspellender is het feit dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen mogelijk de Israëlische toestellen zullen tegenhouden als deze proberen om via Irak naar Iran te vliegen. Lang voordat Zbigniew Brzezinski, de grote man achter Barack Obama, dit publiekelijk suggereerde, werd deze mogelijkheid al in mei geopperd door het hoofd van een belangrijke Amerikaanse conservatieve denktank.
 
Ironisch genoeg lijkt Saudi Arabië, dat doodsbang is dat de controle over de wereld olieprijzen in handen komt van een nucleair Iran, meer genegen om de Israëlische gevechtsvliegtuigen vrije doorgang te geven. Aan de andere kant vrezen de Saudi's dat de Shi'itische bevolking in de olierijke provincies van het land in opstand zal komen, als Israël via hun land Iran zal mogen aanvallen.
 
Omdat een militaire aanval op Iran dus enorme obstakels tegemoet kan zien en het onzeker is of er voldoende succes mee geboekt kan worden, moet Israël zich realiseren wat een nucleair bewapend Iran voor de Joodse staat betekent. Er is geen enkele garantie dat wederzijdse vernietiging met kernwapens de theocraten in Iran ervan zullen weerhouden om Israël aan te vallen. Eén van 's werelds meest toonaangevende authoriteiten op het gebied van de Islam, professor Bernard Lewis, betoogt zelfs dat het vooruitzicht van een kernoorlog juist een aansporing voor Iran zal zijn, omdat de Iraanse theocraten er heilig van overtuigd zijn dat een apocalyptische oorlog vooraf moet gaan aan de komst van de Mahdi, de 12de of 'verborgen' imam, de Islamitische messias die door de Shi'itische traditie wordt voorspeld. De Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad verklaarde afgelopen week tijdens de VN-conferentie in New York opnieuw dat hij persoonlijk in kontakt staat met deze 'Mahdi'.
 
Lang vóór de komst van Ahmadinejad discussieerden de Iraanse leiders openlijk over de 'logica' van een kernoorlog met Israël. De machtigste 'gematigde' leider van het land, de voormalige president Ali Akbar Rafsanjani, heeft ooit verklaard dat het 'niet irrationeel' is om een kernoorlog met Israël te overwegen. Volgens Lewis zullen de miljoenen Iraanse doden die hier uit voort zullen vloeien zelfs als een gunst worden beschouwd door de Iraanse theocraten, omdat ze op deze manier aan miljoenen mensen een gemakkelijke toegang bieden tot een glorieuze beloning in het Islamitische hiernamaals. Onder dezelfde voorwendselen stuurden de Iraniërs in de jaren '80 honderdduizenden kindsoldaten, slechts bewapend met de 'martelarensleutel tot de hemel' om hun nek, een wisse dood tegemoet tegen de Iraakse tanks (en de Iraakse mijnenvelden in).

Ephraim Sneh, voormalige Israëlische onderminister van Defensie, zei jaren geleden al dat iedere Israëli die het land zou kunnen verlaten, dit zal gaan doen als Iran eenmaal kernwapens zal kunnen gebruiken. Een nucleair Iran zal op zijn minst als paraplu gaan dienen voor de terreurorganisaties Hezbollah en Hamas, en waarschijnlijk ook voor hernieuwde Syrische agressie.
 
Zelfs een succesvolle Israëlische aanval op Iran zal echter een zeer hoge prijs vergen. Iran heeft krachtige middellange afstandsraketten die Israël kunnen bereiken. Daarnaast beschikken Hezbollah en Hamas over vele tienduizenden kleinere raketten waarmee ze het noorden en zuiden van Israël kunnen bestoken. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid afgevuurd gaan worden als Israël Iran aanvalt. Tevens zal Syrië zich mogelijk in de strijd mengen en chemische- en biologische wapens tegen Israël gaan gebruiken.
 
Het Israëlische leger en de luchtmacht zullen zich daarom tot het uiterste moeten inspannen om te kunnen vechten op vier fronten tegelijk. Daarbij hoeft het land -net als tijdens de vorige oorlogen- niet te rekenen op Amerikaanse hulp en bevoorrading. Israël zou wel eens geen andere keus kunnen hebben dan de aanvallen van Hezbollah en Hamas met ongekend harde middelen te stoppen, iets wat het land waarschijnlijk internationaal nog verder zal isoleren.
 
Hoewel de Westerse landen, die een nucleair Iran alleen aan zichzelf te danken zullen hebben omdat ze geweigerd hebben er substantieel iets aan te doen, achter gesloten deuren een zucht van verlichting zullen slaken als het Iraanse kernwapenprogramma voorlopig vertraagd wordt, zullen ze Israël overspoelen met kritiek en zware veroordelingen. De wereld olieprijzen zullen door de oorlog enorm stijgen en de toch al ernstige economische crisis nog verder verergeren. Als Iran daarnaast ook nog eens de 'slapende' terreurcellen in Europa en de VS in aktie laat komen tegen Joodse en andere doelen,dan zijn zelfs Westerse sancties tegen Israël niet ondenkbaar.
 
'Om te overleven hebben wij altijd God's bescherming nodig,' concludeert Rosenblum. 'Maar dit jaar is zou die afhankelijkheid voor iedereen die er maar even bij stilstaat, helderder moeten zijndan ooit. Hopelijk worden wij waardig bevonden.'
 
 
Xander
 
 
Zie ook:
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!


Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl