HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Obama wil internationale VN-zone in oude stad Jeruzalem
Obama wil internationale VN-zone in oude stad Jeruzalem
'Yom Yerushalayim': Morgen 42 jaar geleden dat de Joden Jeruzalem bevrijdden

'We hebben niet 2000 jaar op de terugkeer naar ons land en onze hoofdstad gewacht, om deze vervolgens weer weg te geven. Wij gaan hier nooit meer weg!''
 
In het nieuwe vredesvoorstel voor het Midden Oosten willen de Amerikaanse president Obama en de Jordaanse koning Abdullah II de soevereiniteit over Oost Jeruzalem en tevens de oude stad van Jeruzalem, inclusief de Tempelberg en de Klaagmuur, van Israël afnemen. De oude stad moet vervolgens een door de VN gecontroleerde internationale zone worden.
De plannen van Obama en Abdullah -die destijds Obama's universitaire opleiding financierde- wijken niet veel af van het Arabische vredesplan uit 2002, en omvatten de volgende vijf hoofdpunten:
 
1. De verwijdering van alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever
 
2. De oprichting van een gedemilitariseerde Palestijnse Staat, binnen de grenzen van voor de oorlog van 1967.
 
3. Het recht op terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen alleen naar deze nieuwe staat. Europa en de VS bieden de vluchtelingen compensatie en een internationaal paspoort aan, als vergoeding voor het feit dat zij het 'recht op terugkeer' naar Israël opgeven.
 
4. De verdeling van Jeruzalem: Oost Jeruzalem wordt de hoofdstad van Palestina, West Jeruzalem van Israël.
 
5. Israël moet de soevereiniteit over de Oude Stad van Jeruzalem opgeven, en overdragen aan de internationale gemeenschap.

Daarnaast wordt verwacht, dat de Arabische landen in ruil voor het vredesverdrag met de Palestijnen, Israël erkennen, en zo veel mogelijk normale diplomatieke en economische betrekkingen met Israël aanknopen.

Over uiterlijk vier jaar moet er een Palestijnse staat zijn, met Oost Jeruzalem als hoofdstad. In Obama's plan mogen de Palestijnen geen eigen leger hebben, en mogen zij geen militaire verdragen sluiten met andere landen, waardoor de veiligheid van Israël eventueel in gevaar zou kunnen komen.
 
Om tot een alomvattende vredesovereenkomst te komen wil Obama ook Syrië en Libanon in de gesprekken betrekken.

De Palestijnse terreurorganisatie Hamas, die in controle is over de Gazastrook, laat herhaaldelijk weten nooit akkoord te zullen gaan met de voorwaarden om Israël te erkennen en af te zien van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar het Israëlische grondgebied. Net als Iran heeft Hamas als enige doelstelling om de staat Israël volledig weg te vagen.
 
Maar ook de 'gematigde' Palestijnse Authoriteit zal zeer waarschijnlijk grote moeite hebben om het 'recht op terugkeer' los te laten. Ook Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, weigert om Israël als Joodse staat te erkennen.
 
Bij de tegenpartij zal het overdragen van de Oude Stad van Jeruzalem stuiten op felle tegenstand van met name de orthodoxe Joodse Gemeenschap in Israël. Voor veel Israëli's zal ook het afstand doen van Oost Jeruzalem, dat in 1967 op de Arabieren werd heroverd, onverteerbaar zijn. 'We hebben niet 2000 jaar gewacht op de mogelijkheid om naar ons land en onze hoofdstad terug te keren, om deze vervolgens weer weg te geven. Wat Barack Hussein Obama ook wil, we gaan hier nooit meer weg,' is het veelgehoorde en veelgeschreven commentaar in Israël. Morgen is het in Israël 'Yom Yerushalayim', Jeruzalem-Dag, en wordt gevierd dat de 3000 jaar oude Joodse hoofdstad 42 jaar geleden bevrijd werd van de Arabische bezetting.

Eén van de zaken die wederom buiten het vredesverdrag worden gelaten, is een eventuele compensatie voor de 800.000 Joden, die na de oprichting van de staat Israël in 1948 uit diverse Arabische landen werden verdreven, waarbij al hun bezittingen werden afgepakt. Ter vergelijk: er waren ca. 700.000 Palestijnse vluchtelingen, die voor het grootste deel vrijwillig uit Israël zijn vertrokken. Dit gebeurde destijds op aandringen van de Arabische buurlanden, die hen beloofden de pas opgerichtte Joodse staat onmiddellijk te zullen vernietigen, waarna ze weer naar hun woningen zouden kunnen terugkeren.
 
De oprichting van de staat Palestina, die uiterlijk in 2013 moet zijn voltooid, schept een ongekend historisch precedent. Nog nooit eerder in de geschiedenis is er namelijk een staat gecreëerd op het grondgebied van een andere staat, voor een volk dat geen enkele historische referenties heeft naar dat gebied en zelfs niet naar haar eigen bestaan, en zichzelf pas sinds de door Israël gewonnen oorlog van 1967 'Palestijnen' is gaan noemen. De vraag, waarom deze 'Palestijnen' tussen 1948 en 1967 niet éénmaal een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever hebben geclaimd, is eenvoudig te beantwoorden: deze staat bezaten zij al, aangezien Jordanië voor 70% bevolkt wordt door -zichzelf zo noemende- Palestijnen.

Pas sinds de mislukte Arabische aanval op Israël in 1967, waarbij Israël zowel Oost Jeruzalem bevrijdde als de Westelijke Jordaanoever heroverde op Jordanië, is de 'Palestijnse' wens voor een eigen staat als puur politiek drukmiddel gecreëerd. De meeste Palestijnse leiders, of ze nu bij Fatah, Hamas of een andere groepering behoren, geven buiten het zicht van de internationale camera's dan ook toe, dat een 'bevrijd' Palestina -waarmee ze héél Israël bedoelen- zich onmiddellijk zal aansluiten bij Jordanië of een ander Arabisch buurland (Saudi Arabië / Egypte).

Xander
 
Bron o.a.:

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl