HeadlinesActuele Discussies

 

Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

'NAVO-troepen in 2009 naar Israël'
'NAVO-troepen in 2009 naar Israël'

 
Gaan in 2009 NAVO-troepen uit allerlei landen in Israël toezien op de naleving van een alomvattend vredesverdrag?
 
Een recent voorstel om in 2009 NAVO-troepen op onder andere de Westelijke Jordaanoever te stationeren als onderdeel van een alomvattend vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnen, krijgt snel steeds meer steun.
Israël is altijd fel tegen een internationale troepenmacht op haar grondgebied geweest, maar dat is nu aan het veranderen. Jeruzalem lijkt in toenemende mate overtuigd dat, zodra er eenmaal een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever is opgericht, alleen een sterke internationale troepenmacht kan zorgen voor het garanderen van de veiligheid van de Israëli's.

Een door de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama te sluiten vredesverdrag waarin NAVO-troepen gaan toezien op naleving door zowel Israël als het toekomstige Palestina, krijgt behalve in Israël ook internationaal en in de VS zelf steeds meer steun. De voormalige Amerikaanse veiligheidsadviseurs Scowcroft en Brzezinski spraken zich onlangs nog uit vóór deze oplossing. Ook James Jones, het door Obama aangewezen hoofd van de Nationale Veiligheids Raad, is voorstander van het stationeren van een NAVO macht in het oude Bijbelse hartland van Israël.
 
De Palestijnen waren in het verleden net als de Israëli's tegenstander van een internationale troepenmacht, omdat zij vreesden dat deze afbreuk zou doen aan de soevereiniteit van hun toekomstige eigen staat. Maar ook zij lijken nu in te zien dat er mogelijk geen andere manier is om eindelijk hun eigen staat Palestina van de grond te krijgen.
 
In 2000 riep toenmalig president Clinton de partijen reeds op om akkoord te gaan met een internationale troepenmacht. De Israëli's wilden destijds echter alleen Amerikaanse soldaten accepteren, en beslist geen Europese- of VN-troepen, waar men een groot wantrouwen tegen heeft. Zowel de VN als Europa stellen zich namelijk al jarenlang eenzijdig pro-Palestijns en anti-Israëlisch op.
 
Wat de mening van de Israëli's heeft doen veranderen is de erkenning dat het vrijwel onmogelijk is om haar asymmetrische vijanden -de islamitische terreurgroepen Hezbollah en Hamas- definitief te verslaan. 'We realiseren ons dat we niet de middelen hebben om deze ongeregelde guerillalegers goed aan te pakken,' verklaarde Yossi Alpher, een voormalige official van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. 'Daarom zijn we in toenemende mate bereid om steun te zoeken bij de internationale gemeenschap.'

Op hun beurt zijn de Palestijnen zich gaan realiseren dat ze de keuze hebben uit slechts twee opties: het accepteren van een internationale troepenmacht, of een blijvende Israëlische 'bezetting'.
 
Erkend wordt dat er een groot aantal obstakels zijn om het plan uit te voeren. De internationale vredestroepen op de Golanhoogte en in de Sinaï hebben een relatief eenvoudige taak, omdat zij in een gedemilitariseerde zone opereren. Op de Westelijke Jordaanoever en in de heuvels rond Jeruzalem, waar veel meer mensen wonen, is die taak oneindig veel moeilijker. En op de Gazastrook, waar anarchie heerst, zal dit ronduit een drama zijn. Daarnaast wordt de huidige Palestijnse president Abbas door vriend en vijand als zwak beschouwd, en zal de waarschijnlijke terugkeer van 'havik' Benyamin Netanyahu als premier van Israël een eventueel vredesverdrag wel eens onmogelijk kunnen maken.
 
En wat gebeurt er als de islamitische terreurgroepen de NAVO-macht blijven weigeren, en mogelijk aanvallen op hen zullen uitvoeren? Zal de NAVO dan op dezelfde manier moeten reageren als de Israëli's nu doen, namelijk door het proberen te voorkomen van terreuraanslagen door middel van het uitschakelen van deze terroristen? En als de NAVO dit weigert, wat weerhoudt de Israëli's er dan nog van om de zaken weer in eigen hand te nemen? Dan zou de NAVO wel eens midden in een toekomstige oorlog terecht kunnen komen.

President Barack Obama zal al deze zaken zorgvuldig moeten overwegen, voordat onder zijn leiding het lang verwachte vredesverdrag in het Midden Oosten in 2009 eindelijk getekend kan worden.

Xander

Bron: Newsweek

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Laatste Reacties

Rubrieken
Site Info
Email adres Administrator:
xandernieuws@gmail.com
 
Email adres Moderator:
modxnieuws@gmail.com
 
Overnemen eigen artikelen (in blauw en rood onder Headlines) alleen met toestemming.

Reacties, tips en opmerkingen worden erg gewaardeerd en altijd gelezen, maar vanwege het zeer grote aantal ben ik helaas niet in staat om (tijdig) op alle emails te reageren. Graag hiervoor uw begrip!

Privacy Bescherming:
 
Indien u Xandernieuws, dat bij Mijndomein is ondergebracht, leest en reageert op de Xandernieuws forums, doet u dat vrijwillig en is uw IP adres en emailadres- indien u dat vermeldt - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw (nick) naam waaronder u post wordt opgeslagen. Xandernieuws zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. Indien u zich opgeeft voor het ontvangen van de nieuwe artikelen per email, zal Xandernieuws ook die gegevens nooit aan derden geven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechterlijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Mijn Domein.Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl